Hoe verloopt een bezoek aan het Borstcentrum?

Misschien merkte u zelf een verandering aan uw borst, of is er een afwijking in uw borst gevonden bij het bevolkingsonderzoek Borstkanker. Daarom bent u doorverwezen naar het Borstcentrum voor verder onderzoek.

Het team van het Borstcentrum zal u zo goed mogelijk opvangen en begeleiden. Het is begrijpelijk dat het spannend voor u is wat er uit de onderzoeken komt. Hier leest u wat u kunt verwachten van een bezoek aan het Borstcentrum.

Waar meldt u zich?

Het Borstcentrum vindt u op de afdeling Radiologie. Hier meldt u zich aan bij de gele aanmeldzuil. 

Röntgenfoto’s en echografie

Er worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt; een mammografie. Om de borsten goed te kunnen afbeelden, is het nodig deze samen te drukken. Dit kan enigszins pijnlijk zijn. Zo nodig wordt ook een echografie van de borsten gemaakt. De radioloog beoordeelt de beelden meteen na het onderzoek. Als er geen verder onderzoek nodig is, krijgt u dit direct te horen. U wordt dan terugverwezen naar uw huisarts, of - als dit voor u van toepassing is - komt u weer onder controle van het bevolkingsonderzoek. 

Aanvullend onderzoek

Er kan aanvullend onderzoek nodig zijn om de diagnose te kunnen stellen. Soms nemen we na het maken van de röntgenfoto’s en echografie een stukje weefsel (biopt) weg voor verder onderzoek. Het kan ook nodig zijn om een MRI te maken. Als er een stukje weefsel is weggenomen of als het misschien nodig is om een MRI te maken, bespreken we dit in het multidisciplinair overleg. Tijdens dit overleg bespreken een chirurg en verpleegkundig specialist van het Borstcentrum uw situatie met de radioloog en patholoog. Ook een oncoloog, een radiotherapeut en plastisch chirurg zijn bij het overleg.

Hoe snel weet u de uitslag?

Ontdekt u een knobbeltje in de borst of heeft u andere borstklachten? Dan wilt u zo snel mogelijk zekerheid. Na een doorverwijzing doen we ons best u binnen een week te onderzoeken in het Borstcentrum. Meestal krijgt u dezelfde dag de uitslag. Dit is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat bepaalde onderzoeken afhankelijk zijn van de menstruatiecyclus of het gebruik van bloedverdunners. Hierdoor kunnen ze niet altijd op dezelfde dag uitgevoerd worden. Ook kan het zijn dat er tijdens het onderzoek weefsel (een biopt) is afgenomen. We doen ons best om deze uitslag binnen een week met u te bespreken.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kiest voor een biopsie waarbij weefselonderzoek wordt verricht (histologisch onderzoek) en niet alleen celonderzoek (cytologisch onderzoek). Bij weefselonderzoek duurt het langer voordat de uitslag bekend is, maar het onderzoek levert meer informatie op. Deze informatie is belangrijk voor het vervolgtraject.

Meer informatie

Wanneer een afwijking aan uw borst is geconstateerd, of als er mogelijk sprake is van borstkanker, heeft u veel vragen. Wij begrijpen dat en doen ons uiterste best al uw vragen te beantwoorden. De verpleegkundig specialist vangt u op na de diagnose en geeft u uitgebreide informatie over de diagnose, de behandeling en het behandeltraject.

Laatste revisie: 13 januari 2023 - 08:44