Hoe verloopt een bezoek aan het Borstcentrum?

Misschien merkte u zelf een verandering aan uw borst, of is er een afwijking in uw borst gevonden bij het bevolkingsonderzoek Borstkanker. Daarom bent u doorverwezen naar het Borstcentrum voor verder onderzoek.

Het team van het Borstcentrum zal u zo goed mogelijk opvangen en begeleiden. Het is begrijpelijk dat het spannend voor u is wat er uit de onderzoeken komt. Hier leest u wat u kunt verwachten van een bezoek aan het Borstcentrum.

Waar meldt u zich?

Het Borstcentrum vindt u op de afdeling Radiologie. Hier meldt u zich aan bij de gele aanmeldzuil. Soms heeft u hier eerst een gesprek met een verpleegkundig specialist, soms worden eerst röntgenfoto’s gemaakt. Dit is afhankelijk van uw doorverwijzing.

Röntgenfoto’s en echografie

Er worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt; een mammografie. Om de borsten goed te kunnen afbeelden, is het nodig deze samen te drukken. Dit kan enigszins pijnlijk zijn. Zo nodig wordt ook een echografie van de borsten gemaakt. De radioloog beoordeelt de beelden meteen na het onderzoek. Als er geen verder onderzoek nodig is, krijgt u dit direct te horen. U wordt dan terugverwezen naar uw huisarts, of - als dit voor u van toepassing is - komt u weer onder controle van het bevolkingsonderzoek. 

Aanvullend onderzoek

Er kan aanvullend onderzoek nodig zijn om de diagnose te kunnen stellen. Dit kan een MRI  of een ‘biopsie’ zijn. Als er aanvullend onderzoek nodig is, krijgt u direct nadat de foto’s zijn gemaakt, een intakegesprek met de verpleegkundig specialist. Zij stelt u een aantal vragen over uw borstklachten, over het voorkomen van borstkanker in de familie en over uw medische voorgeschiedenis. Dit wordt gevolgd door een lichamelijk onderzoek.

Aanspreekpunt

De verpleegkundig specialist van het Borstcentrum combineert medische en verpleegkundige taken, onder supervisie van de behandelend arts. Zij is uw aanspreekpunt

Hoe snel weet u de uitslag?

Ontdekt u een knobbeltje in de borst of heeft u andere borstklachten? Dan wilt u zo snel mogelijk zekerheid. In het Borstcentrum kunt u na een doorverwijzing binnen drie werkdagen terecht voor onderzoek. Meestal krijgt u dezelfde dag de uitslag. Dit is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat bepaalde onderzoeken afhankelijk zijn van de menstruatiecyclus of het gebruik van bloedverdunners. Hierdoor kunnen ze niet altijd op dezelfde dag uitgevoerd worden. Ook kan het zijn dat er tijdens het onderzoek weefsel (een biopt) is afgenomen. De uitslag hiervan komt na ongeveer drie werkdagen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kiest voor een biopsie waarbij weefselonderzoek wordt verricht (histologisch onderzoek) en niet alleen celonderzoek (cytologisch onderzoek). Bij weefselonderzoek duurt het langer voordat de uitslag bekend is, maar het onderzoek levert meer informatie op. Deze informatie is belangrijk voor het vervolgtraject.

Meer informatie

Wanneer een afwijking aan uw borst is geconstateerd, of als er mogelijk sprake is van borstkanker, heeft u veel vragen. Wij begrijpen dat en doen ons uiterste best al uw vragen te beantwoorden. Wilt u meer informatie over het Borstcentrum, onze onderzoeken of behandelingen? Kijk dan op www.borstcentrumjbz.nl.

Laatste revisie: 18 september 2019 - 13:30