Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Hamerteen of klauwteen operatie

Een hamerteen kan behandeld worden met een operatie.

Afhankelijk van hoeveel pijn u heeft, besluit de arts om de hamer- of klauwteen wel of niet te opereren. Er zijn verschillende operatiemethoden. De arts bepreekt met u welke methode de beste is voor u. Dit hangt af van een aantal dingen, zoals hoe groot de afwijking aan de stand van uw teen is en mogelijke afwijkingen van uw voet. 

Lees meer

Het doel van de operatie is om uw teen of tenen weer in een rechte stand te krijgen. Als ook de voorvoetgewrichten stijf zijn, maakt de arts deze tijdens de operatie ook weer soepel. Hierdoor vermindert de pijn onder de voorvoet.

Voorbereiding

Hoe bereidt u zich voor?

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom brengt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een bezoek aan de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Hier hoort u hoe u zich thuis op de operatie moet voorbereiden.

De behandeling 

Wat gebeurt er bij de behandeling?

Bij alle verschillende operatiemethoden haalt de arts het pijnlijke gewrichtje tussen de kootjes weg (resectieartroplastiek). Hierna kan de arts uw teen in een meer rechte stand zetten. Om deze stand te behouden, wordt meestal gebruik gemaakt van een klein ijzeren pennetje (zogenaamde K-draad). Dit pennetje steekt uit aan de voorkant van de teen uit de huid. Soms is het nodig om ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje recht te zetten. Om de rechte stand van dit gewricht daarna vast te houden, brengt de arts het pennetje dieper in dit gewricht.

Controle

Wanneer komt u op controle?

U komt na ongeveer 4 weken op controle op de polikliniek. Dan verwijderen we ook het uitstekende pennetje.  

Betrokken afdelingen

Laatste revisie: 13 juni 2019 - 11:11

Hamerteen of klauwteen operatie