"Godzijdank ben ik nog zwanger."

Jennifer (30) kreeg corona tijdens de zwangerschap van haar tweede kindje. Ze was niet gevaccineerd en deelt nu haar verhaal om andere zwangere vrouwen te waarschuwen. Want ze gunt niemand wat haar overkwam.

Je kunt deze video niet zien. Wat nu?

Bekijk het interview met Jennifer en/of lees hieronder haar verhaal.

“Wat me het meest is bijgebleven zijn de vragen van de artsen: “Wil je een bloedtransfusie als het nodig is?” En “mogen we je kindje donormelk geven als we het moeten halen?” Ik was 28 weken zwanger, kon op dat moment alleen maar aan zuurstof denken en had helemaal geen antwoord op deze vragen. Hoezo donormelk? Waarom mijn kindje nu al halen? Het gaat zo snel. Je bent zwanger, gezond, je werkt en kunt de wereld aan. En opeens ben je ziek. Zo ziek!”

Griepje

Het begon met een kriebelhoest, die steeds erger werd. Jennifer dacht aan een griepje. Na een positieve zelftest volgde de positieve testuitslag van de GGD. Ze werd zieker en zieker. Kon niet meer slapen, bleef alsmaar hoesten en kreeg naast corona ook nog een longontsteking. De huisarts kwam en zag meteen dat het niet oké was. Hij stuurde haar direct door naar het ziekenhuis.

Babykleertjes

“We zijn zelf naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis gereden. Daar deden ze meteen allerlei onderzoeken en maakten foto’s van mijn longen. De volgende dag werd ik overgebracht naar het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Dat was vanwege de baby, die misschien eerder gehaald zou moeten worden. Ik kreeg continue zuurstof, werd elk uur gecontroleerd en elke dag werd er bloed geprikt. Mijn moeder stuurde ik op pad om babykleertjes in maatje 44 te kopen.

Twijfel over vaccinatie

“Natuurlijk dacht ik; wat als ik wel gevaccineerd was geweest? Was het dan anders gelopen? Heb ik de verkeerde keuze gemaakt? Gelukkig toonde de longarts begrip voor mijn situatie. Aan het begin van mijn zwangerschap was het advies namelijk om je niet te laten vaccineren. Later werd gezegd dat het wel kon. Ik wist het niet meer, wat was het beste voor mijn kindje? Als ik niet zwanger was geweest had ik die prik echt meteen gehaald. Maar je wordt ook wel een beetje gek gemaakt door allerlei verhalen op facebook over miskramen enzo. Je bent emotioneel en extra gevoelig en het voelt dubbel. Wat moet je geloven? Ik kan nu zeggen dat ik heel veel geluk heb gehad. De artsen hebben echt hard voor mij en de baby gevochten. Ze waren allemaal zo blij dat ik het kindje bij me heb kunnen houden.”

Halve vaatwasser

Samen met haar man leeft ze nu bij de dag. Ook voor hem was het een hele spannende tijd, hij voelde zich enorm machteloos. Jennifer is nog steeds herstellend. “Lichamelijk en psychisch is het gewoon ontzettend heftig. Ik moet nog vaak huilen en kan nu niet de moeder zijn die ik graag zou willen zijn voor mijn zoontje. Ik heb geen conditie en ademhalen doet soms nog zeer. De vaatwasser kan ik voor de helft uitruimen, dan is ’t op. 23 januari ben ik uitgerekend, maar we denken dat het kindje eerder komt.”

3 vragen aan Jennifer

1. Wat dacht je toen je de eerste coronasymptomen tijdens je zwangerschap kreeg?

“Shit wat nu? Hopelijk valt het mee.” (Maar het viel niet mee)

2. Waarom twijfelde je over een vaccinatie?

“Ik hoorde veel tegengestelde berichten op tv en op facebook, daardoor wist niet goed wat ik moest geloven. Oke vriend, wat is het nu? Kan ik me wel of niet veilig laten vaccineren?”

3. Wat wil je tegen vrouwen die nu zwanger zijn zeggen?

Ik snap je twijfels en je moet zelf je keuze maken. Maar echt, je wilt niet meemaken wat ik heb meegemaakt. Wees zuinig op jezelf en je kindje, laat je heel goed informeren.

Code COR-061A
Laatste revisie: 27 december 2021 - 13:30