Fluorescerende vloeistof maakt operaties veiliger

21 november 2018

Sinds kort gebruikt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) Fluorescence Guided Surgery, een vrij nieuwe techniek die operaties nog veiliger maakt. Tijdens operaties wordt gewerkt met een groen oplichtende vloeistof waardoor meer (kleine) tumoren opgespoord kunnen worden. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld hechtingen goed worden gecontroleerd en kan een slechte doorbloeding sneller worden ontdekt. De vloeistof kan voor, tijdens en na de operatie veilig worden gebruikt. Als nodig kan tijdens de operatie meteen actie worden ondernomen waardoor de kans op heropnames vermindert.

Chirurg Koop Bosscha: “Door de fluorescerende vloeistof lichten onderdelen in het lichaam met behulp van een speciale infrarood camera groen op. Naast dat je daardoor meer kankercellen, naadlekkages en slechte doorbloeding kunt opsporen, kunnen we ook gerichter opereren. Tijdens een operatie worden namelijk bepaalde structuren beter zichtbaar. Zo is bij een galblaasoperatie de galweg beter te zien waardoor het risico dat je die beschadigd minimaal is. Beschadiging van de galweg is een van de meest gekende letsels bij galblaasoperaties.” De chirurgen van het JBZ gaan de techniek vooral gebruiken bij darmoperaties bij kanker of Crohn/Colitis Ulcerosa, bij longchirurgie en bij galblaasoperaties.

De inzet van Fluorescence Guided Surgery is mede mogelijk gemaakt door het strategische partnerschap dat het JBZ sinds 2017 met biofarmaceutisch bedrijf AbbVie heeft. Dit partnerschap is er op gericht nieuwe technologieën in de zorg mogelijk te maken. De inzet van de technologie wordt bij voortduring geëvalueerd. Daarbij wordt vooral gekeken naar de waarde die de techniek toevoegt voor patiënten maar ook naar de kosten die de introductie met zich meebrengt.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Gewoon, omdat jij ertoe doet.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Byvanck,  afdeling Marketing & Communicatie, tel. (073) 553 84 48  of e-mail : s.byvanck@jbz.nl

Laatste revisie: 24 december 2018 - 13:37