Expositie ‘In traagheid schuilt het leven’

5 februari 2019

Er is weer een nieuwe expositie te zien in de expositieruimte boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie 'In traagheid schuilt het leven’ verwijst naar de kunstwerken van Marco Douma en Anneke Wasser. Hun kunstwerken zijn geïnspireerd op de natuur. U bent van harte welkom om deze expositie te bezoeken. De kunstwerken zijn te zien tot 29 maart 2019. 

Inspiratie door de natuur

Marco Douma toont zijn videowerken ‘Stille beelden’ en Anneke Wasser laat haar schilderijen, grafiek en Ipad-art zien aan patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis. Beide kunstenaars laten zich ieder op hun eigen wijze inspireren door de natuur. Wat zij echter gemeenschappelijk hebben is dat zij zich beiden getroffen voelen door de stilte en de mystiek van de natuur. Dat dwingt je volgens de kunstenaars tot traagheid en rust. Voor bezoekers, patiënten en medewerkers is deze expositie een moment van rust in de hectiek van een ziekenhuis.    

Bij Marco Douma uit zich dat door zijn drie geëxposeerde videowerken ‘Stille beelden’. Deze videowerken zijn geïnspireerd op de natuur en dragen een bepaalde mate van abstractie in zich. Het zijn vaak fragmenten uit een groots landschap die de kunstenaar wil vasthouden, vertragen en daarna vergroten tot een langdurig moment. 

Bij Anneke Wasser ligt het accent op het grensgebied tussen water en land, een schemergebied, waarin de kijker wordt meegezogen, en daarbij lijkt te verdwalen in de keuze tussen lopen, zwemmen of baden. Een keuze dit tot stilstand dwingt. 

Getroffen door een moment van vertraging
Bij beide kunstenaars leidt dat op ieder eigen wijze tot een rustpunt, een moment van traagheid, waarin dromen en gedachten zich vermengen en een nieuwe rust wordt gecreëerd. Dergelijke momenten zijn onmisbaar, zeker voor mensen die leven in een spannende en hectische wereld. In dergelijke momenten van traagheid schuilt het waarlijk leven. 

Anneke Wasser

woont en werkt in Rosmalen. Zij schildert sinds 1998. Sinds 2015 is zij bezig met zeefdrukken en materiaaldruk en sinds 2017 met Ipad-art. Na verschillende groepsexposities volgde in 2016 een grote solo-overzichtsexpositie ‘Stroomopwaarts’ in het Kruithuis in ’s-Hertogenbosch

Marco Douma

is in 1992 afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam (schilderen en grafiek). In 1999 volgde hij de opleiding aan het College of Multimedia in Amsterdam en sinds die tijd richt hij zich op de digitale media. Vanaf 2008 maakt hij audiovisuele videowerken waarbij hij samenwerkt met geluidskunstenaars en muzikanten uit het electro-akoestische spectrum van de muziek. 
Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij wordt samengewerkt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om nieuw talent aan het aan het Bossche publiek te tonen. Dankzij o.a. de Stichting Vrienden van het JBZ is er ook een app ontwikkeld 'De Opname | JBZ Luisterroutes' die u gratis kunt downloaden via de App store. U kunt dan met uw eigen smartphone en oordopjes zes verschillende luisterroutes lopen in het JBZ.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis. 
Gewoon, omdat jij ertoe doet

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maureen Jonkergouw, afdeling Marketing & Communicatie, tel. (073) 553 6152  of e-mail : m.jonkergouw@jbz.nl 

 

Laatste revisie: 27 juli 2020 - 10:30