Expositie ‘Grote bloemen als kleine troost’

Er is weer een nieuwe expositie te zien op de Boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie 'Grote bloemen als kleine troost’ verwijst naar de grote bloemstukken en bloemstillevens van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad. Bloemstukken die ontroeren door de kwetsbaarheid die ze uitstralen in een ziekenhuisomgeving. Deze expositie is te zien tot vrijdag 10 januari 2020.

‘Koolroos’
Het grote bloemstuk ‘Koolroos’ van Linda Nieuwstad is te zien geweest in het Noordbrabants Museum tijdens de tentoonstelling ‘De geur van succes’. Deze succesvolle tentoonstelling was te zien van april tot en met augustus 2019. Er waren bloemstillevens te zien van de Tilburgse gebroeders Gerard en Cornelis van Spaendonck uit de 18e eeuw. Linda Nieuwstad kreeg de opdracht om een heel klein schilderijtje ‘Koolroos’ (1800) van Cornelis van Spaendonck (1756-1839) na te bouwen in groot formaat. Voor dit imposante boeket is speciaal een sokkel gemaakt voorzien van een marmerstructuur. De ‘Koolroos’ was een enorme publiekstrekker.

Een beleving voor de bezoekers van het JBZ
De kunstcommissie vindt het bijzonder dat het boeket ‘Koolroos’ nu geëxposeerd wordt in het JBZ. De sokkel van de ‘Koolroos’ is groot met 4.00 meter lengte, 2,5 meter breedte en 1.00 meter hoogte. Met de ‘Koolroos’ er op heeft dit kunstwerk een aanzienlijk formaat. Hoewel dit bloemstuk van Linda Nieuwstad tot grote proportie is opgeblazen, ziet dit bloemstuk er net zo fragiel uit als op het kleine schilderijtje ‘Koolroos’.  De bladeren van sommige van haar rozen zijn uitgedroogd en soms vind je een blad alsof een rups het heeft opgegeten. Verrassend is dat de rozen er zo kwetsbaar uit zien, maar in feite niet zijn door het materiaalgebruik van wol, vrachtwagenzeil en staal. Een opmerking van een bezoeker: “Ik vind haar bloemen ontroerend door de kwetsbaarheid die ze uitstralen, juist hier op deze plek”.  Als bezoeker waan je je door de grote bloemen in de leefwereld van ‘Erik en het Klein Insectenboek’.

In een vitrine hangt een foto van het kleine schilderijtje ‘Koolroos’ dat Cornelis van Spaendonck heeft gemaakt in 1800. Ook is in de vitrine een schaalmodel  te zien van de koolroos die Linda Nieuwstad maakte om het tweedimensionale schilderij om te zetten naar een driedimensionaal werk. Achter in de expositieruimte staat een narcis, sneeuwklokjes en 2 paardebloemen. De bloemen van Linda Nieuwstad zijn groter dan het leven.

Linda Nieuwstad
Linda Nieuwstad (1974, Middelharnis) woont in Maarn en heeft haar studio in Woudenberg. In de jaren negentig studeerde zij Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Utrecht. Nadien werkte ze als ambtenaar in Hengelo. In 2005 studeerde zij af aan de AKI, Artez Art School in Enschede. Tot 2007 deed zij haar Masters of Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Sinds 2011 maakt ze levensgrote bloemen. Zij werkt in opdracht van particulieren en bedrijven, voor de openbare ruimte, musea, hotels, ziekenhuizen en events. Haar groot formaat bloemen hebben in verschillende ziekenhuizen in Nederland gestaan waaronder o.a. het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Linda Nieuwstad exposeert in binnen- en buitenland.

Healing environment in het JBZ
Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij wordt samengewerkt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om nieuw talent aan het Bossche publiek te tonen. Dankzij o.a. de Stichting Vrienden van het JBZ is er ook een app ontwikkeld 'De Opname | JBZ Luisterroutes' die u gratis kunt downloaden via de App store. U kunt dan met uw eigen smartphone en oordopjes zes verschillende luisterroutes lopen in het JBZ.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Gewoon, omdat jij ertoe doet

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maureen Jonkergouw,  afdeling Marketing & Communicatie, tel. (073) 553 6152  of e-mail : m.jonkergouw@jbz.nl

Fotobijlage: 20191003Koolroos(14uitsnede).jpg

Tekst bij foto:  ‘Koolroos’ (2019) van Linda Nieuwstad

Laatste revisie: 27 juli 2020 - 10:54