Expositie ‘Een teken van leven’

18 april 2019

Er is weer een nieuwe expositie te zien op de Boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie 'Een teken van leven’ verwijst naar de natuurwerken van beeldend kunstenaar Paul van Dongen.  De natuur inspireert hem en daagt hem uit. Hij toont zijn museale etsen en pentekeningen tot 5 juli 2019. De vernissage vindt plaats op vrijdag 24 mei 2019 om 16.00 uur. Rob Smolders, auteur van het nieuwe boek ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’ houdt dan een toespraak. Geïnteresseerden zijn welkom en kunnen zich aanmelden via kunstcommissie@jbz.nl.

De natuur is onuitputtelijk

Paul van Dongen is beeldend kunstenaar uit Tilburg. De zichtbare wereld bezielt zijn werk. Hoewel de mens doorgaans het hoofdmotief is in het werk van Van Dongen, heeft hij voor het JBZ een keuze gemaakt uit zijn natuurwerken. Bijna alles wat Van Dongen tekent, is wat de aarde laat leven en sterven: bloemen, planten, wieren, boomstronken, bomen, vogels, insecten, uilen en poezen. In zijn museale etsen zijn het groeien, bloeien en het verval een metafoor voor het leven. Met een ongelofelijk gevoel voor detail legt hij vast wat zijn oog ziet. 

Elke dag een tekening

“Ik teken naar de waarneming”, vertelt Van Dongen. Hij maakt elke dag een tekening. “Het is voor mij een vereiste om mijn tekenvaardigheid elke dag tot leven te brengen”. Voor Van Dongen werkt het tekenen helend. Zijn tekeningen vertaalt hij met veel vakmanschap en precisie op de etsplaten waar hij later zwart/wit of kleurenafdrukken van maakt op papier. Dit resulteert in etsen die groots zijn in vakmanschap. Etsen met veel oog voor detail, waarin de toeschouwer zich kan verliezen. Er is in deze expositie dus veel te zien van dichtbij. Ter hoogte van de ingang van de polikliniek KNO zijn speciaal voor kinderen een serie etsen opgehangen van hommeltjes en een serie uilen en een ets van poezen. In drie vitrines hangen diverse pentekeningen die Paul van Dongen heeft gemaakt van de natuur. 

‘Voorgoed voorbij bestaat niet’

In een vitrine is het nieuwe boek ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’ te zien. Het boek is geschreven door auteur Rob Smolders. Het bevat de uitgebreide en volledige briefwisseling tussen beeldend kunstenaar Sierk Schröder en de jonge schilder Paul van Dongen 1994 – 2001. Aarzelend, zoekend en diep onder de indruk van Schröders expositie in de zalen van Het Slot Zeist (1992/1993) schrijft Paul van Dongen: ‘Als er één kunstenaar is van wie ik les zou willen hebben gehad, dan bent u het’.  Auteur Rob Smolders heeft de briefwisseling geannoteerd en voegt er een drietal essays aan toe over thema’s die Schröder en Van Dongen aansnijden zoals het verzamelbeleid van de Nederlandse musea en het tekenonderwijs. Daarnaast worden de onstuimige ontwikkelingen in de beeldende kunst van na de Tweede Wereldoorlog beschreven, waarin afstand werd genomen van het tekenen naar de waarneming. In plaats daarvan kwam het begrip vrije expressie waarvoor geen scholing nodig zou zijn. Vandaag de dag komt de belangstelling voor de tekenkunst geleidelijk terug. Op steeds meer scholen worden weer tekenlessen gegeven. Door tekenen zie je meer voert het Rijksmuseum zelfs campagne voor tekenlessen. Voorgoed voorbij bestaat niet. 

Paul van Dongen

Paul van Dongen woont en werkt in Tilburg. Hij heeft gestudeerd aan de kunstacademie voor beeldende kunsten St. Joost in Breda (1978-1984). Hij heeft diverse grote exposities gehad in Nederland. Zijn kunstwerken bevinden zich in de collecties van o.a. het Stedelijk Museum Amsterdam, het Noordbrabants Museum ’s-Hertogenbosch, het Teylers Museum Haarlem, Museum Jan Cunen Oss, Achmea Kunstcollectie Zeist, Kunstcollectie Ministerie van Buitenlandse Zaken Den Haag en Kunstcollectie Van Lanschot Bankiers ’s-Hertogenbosch. 

'Distels' - expositie Paul van Dongen

Healing environment in het JBZ

Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij wordt samengewerkt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om nieuw talent aan het Bossche publiek te tonen. Dankzij o.a. de Stichting Vrienden van het JBZ is er ook een app ontwikkeld 'De Opname | JBZ Luisterroutes' die u gratis kunt downloaden via de App store. U kunt dan met uw eigen smartphone en oordopjes zes verschillende luisterroutes lopen in het JBZ.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis. 
Gewoon, omdat jij ertoe doet

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maureen Jonkergouw,  afdeling Marketing & Communicatie, tel. (073) 553 6152  of e-mail : m.jonkergouw@jbz.nl 

Laatste revisie: 27 juli 2020 - 10:46