Expertisecentrum Cognitie: patiëntenzorg

Lokaal heeft het Expertisecentrum Cognitie (EC) een spilfunctie in de patiëntenzorg voor patiënten met geheugenklachten.

Via het Geheugencentrum levert de vakgroep geriatrie JBZ, samen met de vakgroep neurologie, radiologie, nucleaire geneeskunde, Medische Psychologie en de vakgroep ouderenpsychiatrie Reinier van Arkel, diagnostiek naar geheugenproblemen. In dat kader is er een nieuwe verwijsmogelijkheid voor huisartsen binnen zorgdomein. Alle patiënten met cognitieve klachten kunnen via zorgdomein worden verwezen naar dit loket. Daar vindt triage plaats waar de patiënt het best op zijn plek is en het snelst geholpen kan worden.

Bij complexe vormen van dementie, bijvoorbeeld Frontaal Kwab Dementie, Lewy Body Dementie en Dementie op jonge leeftijd wordt door de vakgroep Geriatrie in samenspraak met de Medische Psychologie ook begeleiding aangeboden.

De vakgroep Neurologie voert diagnostiek uit bij patiënten met parkinson(isme) CVA’s, multipele sclerose (MS) en niet aangeboren hersenletsel (NAH), waarbij op indicatie wordt verwezen naar het Geheugencentrum. Waar mogelijk worden deze patiënten ook op de polikliniek Neurologie teruggezien voor begeleiding.

De vakgroep Ouderenpsychiatrie voert diagnostiek en begeleiding uit bij geheugenproblemen bij patiënten met een psychiatrische stoornis. Op indicatie wordt verwezen naar het Geheugencentrum. Waar mogelijk worden deze patiënten ook op de polikliniek Psychiatrie teruggezien voor begeleiding.

De specialisten Ouderengeneeskunde van de Verzorgingshuizen- en Verpleeghuissector voeren diagnostiek uit bij kwetsbare ouderen, waarbij tijdens een multidisciplinair overleg met de huisartsen de verdenking ontstaat op geheugenproblemen en waarbij wordt ingeschat dat deze patiënten of niet in staat zijn het Geheugencentrum te bezoeken, of dat aanvullend onderzoek in de zin van beeldvorming of neuropsychologisch onderzoek niet nodig is. Op indicatie wordt verwezen naar het Geheugencentrum.

De thuiszorgorganisaties dragen zorg voor casemanagers dementie voor begeleiding.

De huisartsen dragen zorg voor het grootste gedeelte van de begeleiding van patiënten met dementie. De huisarts wordt in deze nazorg voor patiënten met dementie gefaciliteerd door het zogenaamde Doorleefplan Dementie, geschreven in samenwerking met geriater Paul Dautzenberg, Specialist Ouderengeneeskunde Raymond van der Wallen en Lian Vos van ‘Saar aan huis’. Tevens is een lokaal zorgplan aan de huisartsen aangeboden in de vorm van een checklist.

De huisartsen zijn de spil in preventieve maatregelen om de kans op dementie te verminderen. Thuiszorg- en mantelzorg organisaties leveren zorg op maat bij patiënten met dementie in hun thuissituatie, zodat zij zo lang mogelijk op een prettige manier thuis kunnen blijven wonen.

Code ECC-005
Laatste revisie: 22 november 2023 - 15:35