Endoscopieafdeling en het coronavirus

Veel mensen die een endoscopie (kijkonderzoek) moeten ondergaan, maken zich zorgen over het coronavirus of hebben er vragen over. Algemene informatie over corona en het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt u op de pagina Naar het ziekenhuis in coronatijd.

Hieronder leest u welke specifieke afspraken en voorzorgsmaatregelen er gelden voor de Endoscopieafdeling. Deze informatie is opgesteld op basis van de actuele inzichten en kan aangepast worden als er nieuwe ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus.

Heeft u ondanks het lezen van onderstaande informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts.

Begeleiding

Hoe minder mensen er in het ziekenhuis zijn, hoe beter we er met elkaar voor kunnen zorgen dat het coronavirus zich niet kan verspreiden. Daarom vragen we u om zoveel mogelijk alléén naar de afspraak te komen. Is het voor u echt nodig dat er iemand meekomt, dan mag u 1 begeleider meenemen (het liefst een huisgenoot). Begeleiders die in thuisquarantaine zijn of klachten hebben die horen bij corona mogen niet mee komen naar het ziekenhuis. 

Als u bij het onderzoek een slaapmiddel krijgt ('roesje') dan gaat u eerst naar de afdeling Dagbehandeling. Er mag dan 1 begeleider meelopen naar de Dagbehandeling. Daarna moet uw begeleider het ziekenhuis verlaten totdat u weer opgehaald mag worden.

Gebruik van mondneusmasker

Op alle JBZ-locaties en -prikposten is het dragen van een medisch mondneusmasker verplicht. Dit ligt voor u klaar bij de ingang. Draag het medisch mondneusmasker zolang u in het gebouw bent. U mag geen eigen mondkapje dragen.

Op de Endoscopieafdeling houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor MDL-artsen. Dit houdt in dat we handhygiëne toepassen en er zo min mogelijk mensen op de Endoscopieafdeling aanwezig zijn.

Op de scopiekamers zelf hebben de zorgverleners beschermende kleding aan zoals een spatbril, mondmasker, schort en handschoenen.

Dagbehandeling

Als u een slaapmiddel ('roesje") krijgt bij het onderzoek, gaat u voor en na het onderzoek naar de afdeling Dagbehandeling. Op de Dagbehandeling draagt het personeel een medisch mondneusmasker. Daardoor en door toepassing van juiste handhygiëne werken wij veilig.

Speciale scopiekamer voor corona(verdachte) patiënten

Er is een speciaal ingerichte scopiekamer aanwezig die we uitsluitend gebruiken voor patiënten met corona (of met de verdenking van corona) waarbij de endoscopie niet kan worden uitgesteld. Na gebruik wordt deze kamer volgens de landelijke richtlijnen grondig schoongemaakt en ontsmet.

Code COR-040
Laatste revisie: 25 november 2021 - 16:29