Behandeling

Eliminatiedieet bij het prikkelbaar darmsyndroom

Bij een eliminatiedieet laat u stapje voor stapje voedingsstoffen weg uit uw dieet.

Zo kunt u erachter komen waar u op reageert, en mogelijk klachten voorkomen. Het eliminatiedieet gebeurt onder begeleiding van een diëtist. 

Lees meer

Eliminatiedieet

Ongeveer 70% van de patiënten met PDS heeft het gevoel dat voedsel de klachten kan veroorzaken of verergeren. Vaak weet een PDS-patiënt zelf heel goed welke voeding (vlees, vet, kaas etc.) bij de klachten een rol speelt. Met die informatie kan een diëtist goede adviezen geven, zodat geen tekorten ontstaan. Het kan ook zijn dat de patiënt denkt dat voeding een rol speelt, maar er zelf niet achter komt welk specifiek voedsel het is. In dat geval zal een diëtist stapje voor stapje voedingsstoffen uit het dieet weglaten. Dat heet  een eliminatiedieet. Voor sommige mensen spelen koolhydraten een belangrijke rol, voor anderen kan dat vlees, vis of melk zijn.

Voor het volgen van het eliminatiedieet, wordt u doorverwezen naar een gespecialiseerde diëtist die ervaring met dit soort diëten heeft. Het volgen van een eliminatiedieet is intensief: het opstellen van het dieet op grond van uw probleem en kijken of dit dieet bij u past, vergt veel tijd. Vaak moet u meerdere malen op consult komen, voordat het duidelijk is of een bepaald dieet effectief is. Het kan soms twee maanden duren voordat blijkt of dit wel of niet een succesvolle behandeling is. 

Het is heel goed mogelijk dat het eliminatiedieet succesvol blijkt te zijn, maar dat er nog wel klachten over kunnen blijven. Deze klachten kunnen helaas niet altijd opgelost worden.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (www.nvdietist.nl) treft u een overzicht van diëtisten met hun specialisatie in uw regio.

Literatuur:

www.pdsb.nl

www.voedingscentrum.nl

 

 

Betrokken afdelingen

Code INT-178a
Laatste revisie: 22 mei 2019 - 10:04

Eliminatiedieet bij het prikkelbaar darmsyndroom