Maandag 21 januari 2019

E-health: technologie voor de patiënt

Je eigen patiëntendossier inzien, thuis metingen doen, een VR-bril gebruiken om nekklachten tegen te gaan… Het kan allemaal in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Van 21 tot en met 24 januari 2019 neemt het JBZ deel aan de e-healthweek. De e-healthweek is een jaarlijks event waarin mensen kennismaken met de mogelijkheden van e-health.

Uitleg MijnJBZ

Veel ontwikkelingen op het gebied van e-health dragen bij aan de regie en het gezondheidswelzijn van patiënten. Maar veel Nederlanders weten nog niet zo goed wat e-health voor hen kan betekenen. Terwijl er al veel aanbod is, ook in het JBZ. In de e-healthweek staat er daarom een stand bij het voorlichtingscentrum aan de boulevard. Hier kun je informatie krijgen, producten bekijken en vragen stellen over e-health in het JBZ.

Dit is een greep uit de projecten die tijdens de e-healthweek in het JBZ te zien zijn:

MijnJBZ – eigen dossier

Met MijnJBZ hebben mensen thuis toegang tot hun eigen patiëntendossier. Zowel landelijk als in het JBZ wordt hier aandacht voor gevraagd, zodat nog meer mensen de eigen regie hebben over hun gezondheid. MijnJBZ wordt telkens weer verbeterd, waardoor er steeds meer mogelijk is. Zo worden binnenkort e-consults en herhaalrecepten toegevoegd aan MijnJBZ. Op die manier wordt alles steeds makkelijker gemaakt.

Dankzij vrijwilligers van de Stichting Vrienden is het MijnJBZ-portaal ook toegankelijk voor patiënten die niet thuis zijn in de digitale wereld. De vrijwilligers van deze Vriendendiensten zijn tijdens de e-healthweek aanwezig bij de stand, maar ook het hele door jaar in het voorlichtingscentrum aan de boulevard. Zij leggen daar alles uit over het gebruik van MijnJBZ.

FocusCura – thuis meten

Veel ziekenhuisbezoek vanwege metingen is voor patiënten met COPD en hartfalen sinds kort verleden tijd. Er is namelijk een proef gestart om thuis metingen te doen van onder andere zuurstof en hartslag. Met behulp van FocusCura worden de metingen digitaal verstuurd naar het ziekenhuis, waar de metingen gecontroleerd worden door de verpleegkundige. Niet alleen scheelt dit patiënten onnodig ziekenhuisbezoek, maar door gezondheid beter te monitoren kan achteruitgang eerder worden opgemerkt. Er is dan meteen contact door middel van videobellen. Hierdoor kunnen acute situaties en langdurige opnames worden voorkomen. Wil je weten hoe thuis meten in zijn werk gaat? Bij onze stand kan alles uitgelegd en uitgeprobeerd worden.

VR-bril – oefeningen voor nekklachten

Op de Tolbrug start binnenkort een pilot met een VR-bril. Patiënten met chronische nek- en schouderklachten worden door de techniek gestuurd om oefeningen te doen en kunnen hiermee de angst die ze voor bewegen hebben overwinnen. Ook kunnen fysiotherapeuten van de Tolbrug de voortgang van patiënten op deze manier beter monitoren. De VR-bril stuurt namelijk de gegevens en resultaten van de oefeningen aan hen door. In de toekomst kan een deel van de oefeningen ook thuis worden gedaan. Zelf de VR-bril eens uitproberen? Neem dan eens een kijkje bij onze stand.

Zelf de regie nemen?

Het is belangrijk dat de technologie zo goed mogelijk aansluit op de behoeften en wensen van mensen. Zo kunnen zij ook thuis veel mogelijkheden van e-health gebruiken. Daarom worden patiënten betrokken bij alle ontwikkelingen in het JBZ. Op die manier hebben patiënten de eigen regie over hun gezondheid.

We willen graag weten hoe we kunnen bijdragen aan jouw positieve gezondheid. Heb jij ideeën hoe het JBZ e-health kan inzetten om jou te helpen? Kom dan vooral langs om je ideeën met ons te delen!

Logo e-healthweek

Laatste revisie: 22 januari 2019 - 14:17