Vrijdag 21 september 2018

Doorleven met dementie

Hoe iemand zo lang mogelijk ‘zijn oude en nieuwe zelf' kan zijn, dat zou de insteek moeten zijn na de diagnose dementie. Terwijl de neiging van de omgeving is om te bemoederen. “En dat moet je dus eigenlijk niet doen”, vindt Paul Dautzenberg, geriater van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Mensen moeten vooral gewoon doorleven.” Om hen daarbij te ondersteunen, ontwikkelde Dautzenberg het unieke Doorleefplan. Vandaag is dit plan in het kader van Wereld Alzheimer Dag gepresenteerd in het bijzijn van onder meer patiënten en hun naasten.

Twee mensen hand in hand weerspiegeld in plas water

Het Doorleefplan is bedoeld om dementerenden zoveel mogelijk regie te laten houden over hun eigen leven. Dautzenberg ontwikkelde het samen met Raymond van de Walle, specialist Ouderengeneeskunde van Van Neynsel en Lian Vos, van de organisatie Saar aan Huis. “Iemand met Dementie wordt niet per sé minder maar vooral anders. Het is mooi als hun omgeving daar open voor kan staan en er steeds oog blijft voor wie iemand was, nu is en vooral wat iemand belangrijk vindt.”

Het plan geeft tips en adviezen voor voeding, beweging, activiteiten en veiligheid om het gezondheidswelzijn van de patiënt stimuleren. Voor de zorgverlener bevat het Doorleefplan een overzicht met aandachtspunten voor de begeleiding.

  • Klik hier om het Doorleefplan Dementie te downloaden
  • Lees hier een interview met geriater Paul Dautzenberg in het Brabants Dagblad

Doorleefplan op papier?

Voor professionals zijn er mappen en gedrukte exemplaren per 5 stuks (11 euro per stuk) te bestellen. U kunt een bestelling plaatsen door een mail te sturen naar verkoop@dekkersvangerwen.nl. Vermeld hierbij dat u het Doorleefplan wilt bestellen, het aantal exemplaren en in welke vorm. Zij helpen u dan graag verder.

Heeft u tips of wilt u uw ervaringen delen?

Stuur dan een mail naar f.bullens@jbz.nl

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 24 januari 2019 - 14:24