Digitaal meekijkconsult via ZorgDomein

Wanneer er behoefte is aan een advies van een specialist, biedt het digitaal meekijkconsult de mogelijkheid om (laagdrempelig) een medisch-inhoudelijke vraag te stellen aan de dienstdoende specialist, ter voorkoming van een verwijzing naar het JBZ.

Het meekijkconsult vindt u bij het betreffende specialisme in het verwijsmenu in plaats van onder het tabblad teleconsultatie.

Uitgangspunten

  • De huisarts stelt een eenduidige hulpvraag en stuurt een beknopte toelichting met alleen de relevante gegevens mee in de aanvraag;
  • De specialist reageert binnen drie werkdagen op de vraag van de huisarts;
  • Terugrapportage vindt plaats via een korte brief aan de huisarts via Edifact;
  • De reactie van de specialist heeft de status van een advies, de huisarts blijft verantwoordelijk voor de medische zorg (hoofdbehandelaar);
  • Een meekijkconsult geldt niet als een doorverwijzing naar het JBZ.
  • Zoals bij alle verwijzingen is het belangrijk dat waarnemende huisartsen inloggen in ZorgDomein namens de praktijkhoudende huisarts, zodat antwoorden via Edifact op de juiste plek terecht komen.
  • NB: het gaat dus niet om een beeldbelverbinding, maar om een schriftelijke medisch-inhoudelijke vraag, waarbij het eventueel mogelijk is om een afbeelding mee te sturen.

Op dit moment is het meekijkconsult beschikbaar voor de vakgroepen dermatologie, cardiologie, interne geneeskunde, MDL, orthopedie, geriatrie, gynaecologie, kindergeneeskunde, neurologie, reumatologie en revalidatie. De komende weken volgen nog een aantal andere vakgroepen.

JBZ en JBH gaan de komende weken in overleg met de zorgverzekeraars over de financiering van het meekijkconsult. Vooruitlopend op definitieve afspraken is afgesproken dat de kosten voor het beschikbaar stellen van het meekijkconsult voor mei en juni voor rekening komen van het JBZ. Het meekijkconsult dermatologie (voorheen teleconsult) kan zoals gebruikelijk gedeclareerd worden via het tarief 'teledermatologie'.

Klik hier voor de handleiding

 

Laatste revisie: 28 mei 2020 - 10:54