Barbara de Laat - Donders

De uitslag

16 juni 2015

Hoi allemaal,

Ik had vannacht prima geslapen en ging de uitslag vanmorgen positief tegemoet. Maar ook voor positieve mensen hebben ze mindere berichten....

Even op een rijtje:

  • De grootte: Op de echo zagen ze een tumor van 12 mm. Het blijkt dat de totale grootte 23 mm is. Het gaat om een tumor met een hart van 12 mm, maar met ook nog uitlopers die niet op de echo te zien zijn. Dit was een tegenvaller. Grootte meer dan 2 cm is een reden voor chemo.
  • Snijranden: Het verwijderde weefsel had een grootte van 3x4 cm. En de snijranden waren helemaal schoon, dit wil zeggen dat er geen tumorcellen aan de buitenkant van het weefsel zitten. Dus de volledige tumor inclusief uitlopers is volledig verwijderd. Heel positief!
    Omdat ik een borstsparende operatie ondergaan heb, moet ik nog bestraald worden. Ook nu de tumor volledig verwijderd is. Dit was wel al bekend bij mij, dus hierin geen verrassing.
  • Agressie: Op een schaal van 1 (rustig) t/m 3 (zeer agressief) scoort de tumor een 2. Deze score was geen verrassing, omdat bij jonge vrouwen zelden graad 1 gezien wordt. Score hoger dan 1 is een reden voor chemo.
  • Hormoongevoeligheid: Ik wist al dat de tumor hormoongevoelig was. Dit is reden voor hormoonbehandeling. Dit is een behandeling die in het hele lichaam werkt. Ik moet het geneesmiddel Tamoxifen gaan gebruiken. Dit middel blokkeert het 'groeisignaal' van de hormonen oestrogeen en progesteron. Hierdoor kan de tumorcel niet meer groeien en gaat dood.
  • Eiwitgevoeligheid: De tumor is niet eiwitgevoelig. Dat is gunstig! Tumoren die wel gevoelig voor eiwitten zijn, zijn agressiever en geven vaker uitzaaiingen. Hier hoef ik dus niets mee. Positief!
  • Uitzaaiingen: Er is in een okselklier een micrometastase (= micro-uitzaaiing) gevonden. Dit was een tegenvaller want ik had graag gehoord dat de 3 klieren 'schoon' waren. Hoewel zo'n bericht natuurlijk tegenvalt, moet ik me ook beseffen dat deze uitzaaiing dusdanig klein is dat er geen uitzaaiingen op afstand (in de rest van het lichaam) verwacht worden. En dat de te volgen behandeling ervoor gaat zorgen dat er ook nergens in het lichaam nog iets gaat groeien. Maar toch........ het gevoel.

Al deze factoren in beschouwing genomen komen we op een behandeling van: bestraling, chemotherapie en hormoontherapie. Nu was dit al de nabehandeling waar ik rekening mee had gehouden, maar het gevoel dat de chemotherapie curatief (genezend) is in plaats van preventief (uit voorzorg), is toch net wat anders.

De chirurg vertelde alles duidelijk en nam alle tijd. Het was een prettig gesprek. Totdat ze me een keuze gaf. Dat vind ik niet fijn, want ik kan niet kiezen. Niet als het gaat om de smaak van een bolletje ijs, niet als het gaat om mijn kleren naar een feestje, maar helemaal niet als het gaat om de volgorde van de behandelingen.

Ik kreeg de keuze: 

  1. Nu starten met Tamoxifen --- over 3 weken start met bestraling (4-5 weken lang) ---  4 weken rust --- 18 weken chemo (6 kuren met 3 weken hersteltijd).
  2. Over 2 weken starten met 18 weken chemo --- 4 weken rust --- bestraling --- start Tamoxifen.

Aan het einde van allebei de opties heb ik hetzelfde resultaat. De keuze hoefde ik alleen te baseren op mijn gevoel en onze planning voor de komende 7 maanden.

Met deze info en een hoofd vol rondgierende gedachten hebben Matthijs en ik gesproken met elkaar en de mensen om ons heen. Het was fijn om de visie van anderen te horen. Mede door deze soms onverwachte invalshoeken veranderde mijn voorkeur voor optie 1 binnen een aantal uur in de conclusie dat optie 2 het beste bij mij/ons past. Toen we deze conclusie getrokken hadden, was er direct weer rust in mijn hoofd. Nu tijd voor actie!

Ik moest even omdenken want dit betekent dat we nu direct in de 5e versnelling moeten: afspraak met oncoloog, morgen bellen met 'Pruik-bij-u-Thuis' voor een afspraak, morgen naar de tandarts, want dat moet ook op orde zijn. Oftewel, genoeg te doen.

Door al dat gepraat met al die lieve mensen die me helpen met het maken van keuzes in deze periode, komt zo'n mail aan het einde van de dag pas af. Ik weet dat dat niet erg is, maar ik wilde 'm tóch vóór 24.00 uur weg hebben; word ik blij van. En dat gaat me lukken.

Mijn hoofd heeft overuren gemaakt vandaag dus ik zal wel lekker slapen. Voor jullie ook welterusten. En voor hen die ik niet meer zie: een hele fijne vakantie! GENIET!

Groetjes, Babs en Matthijs

Dit is een persoonlijke blog, waarin Barbara de Laat-Donders schrijft over haar eigen ervaringen als patiënt van het Borstcentrum JBZ. Alle beschreven gezichtspunten en ervaringen in deze blog zijn persoonlijk en niet representatief voor die van andere mensen. De uitvoering van de behandelingen kan inmiddels veranderd zijn. De blogs zijn dan ook geen vervanging van professionele medische informatie en adviezen van zorgverleners. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Het is niet toegestaan citaten over te nemen uit deze blog, zonder toestemming van de auteur. Lees ook Barbara's andere blogs.

Laatste revisie: 3 augustus 2021 - 10:35