Blog van Elke - verpleegkundige IC

De blog van Elke

Zowel voor als achter de schermen wordt er hard gewerkt voor onze patiënten in deze Corona-tijd. Ook Elke. Elke werkt als verpleegkundige op de IC.

“Sinds 2016 ben ik werkzaam als verpleegkundige op de intensive care, een omgeving waar vaak op het scherpst van de snede gewerkt wordt en waar we zorgen voor ernstig zieke patiënten. Maar dat de impact van het COVID-19 virus op het gehele zorgsysteem zo groot zou zijn, en de IC in het bijzonder, had ik een aantal weken geleden nooit voor mogelijk gehouden.

Blog van Elke - verpleegkundige IC met team

Het intensieve en fysiek zware werk is een last, maar deze last is niet half zo groot als de emotionele impact die het werk nu geeft. Nog nooit eerder heb ik in zo’n korte periode zoveel jonge mensen zien vechten voor hun leven. Geloof me, dat is echt vreselijk om te zien. En dat allemaal zonder dat er iemand van de familie een arm om hen heen kan slaan want bezoek is nu niet toegestaan om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. 

We vragen familieleden om foto’s, kaarten en tekeningen van kleinkinderen te sturen zodat we deze op de kamer van de patiënt kunnen hangen. Ook worden er posters door familieleden gemaakt waarop staat beschreven wie de patiënt is, wat hem of haar typeert, favoriete muziek, etc. Op deze manier leren wij de patiënt kennen en kunnen we bijvoorbeeld een van zijn of haar favoriete nummers aanzetten. Iedere dag bellen we of skypen we met de familieleden zodat we hen van informatie kunnen voorzien. Daarnaast houden we voor alle patiënten een dagboek bij. 

Afgelopen woensdag bracht ik samen met één van onze arts-assistenten een patiënt naar de traumahelikopter. Deze patiënt werd overgeplaatst naar Duitsland. Dat raakte me enorm. Toen ik zijn echtgenote aan de telefoon had, brak mijn hart.  

Momenteel hebben veel mensen een schrikbeeld van ons werk, maar als ik dan vertel dat ondanks alles er rust en overzicht heerst op de afdeling reageren velen verbaasd. Er zijn inmiddels ook een aantal patiënten overgeplaatst naar de verpleegafdeling. Ook dit moet benoemd worden vind ik, want hier krijg ik als verpleegkundige echt weer energie van. 

Ik ben trots op de samenwerking van ons team en op alle collega's die werkzaam zijn binnen het JBZ, maar ook zeker op iedereen die werkzaam is buiten het JBZ. Samen slaan we ons door deze crisis heen. "

Code COR-037
Laatste revisie: 17 april 2020 - 11:46