Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Behandeling

Dacryocystografie en/of dotteren en stenten van de traanwegen

Bij een dacryocystografie maken we de traanwegen van uw ogen zichtbaar met een contrastmiddel.

Zo wordt onderzocht of uw klachten van tranenvloed worden veroorzaakt door een verstopte traanweg. Daarnaast wordt nagegaan of deze verstopping geschikt is om te behandelen met een dotterprocedure en/of stent. 

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek (en de behandeling)?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek (en de behandeling).

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-064
Laatste revisie: 28 september 2022 - 10:04
Hoe verloopt het onderzoek (en de behandeling)?

Dacryocystografie en/of dotteren en stenten van de traanwegen

Verzorging

U mag geen make- up en gezichtscrème aanbrengen. 

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Kleding en sieraden

Trek gemakkelijke kleding aan en laat sieraden zoveel mogelijk thuis.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek (dacryocystografie)?

U neemt plaats op de onderzoekstafel. Het aangedane oog wordt verdoofd door middel van oogdruppels. De radioloog gebruikt een van de twee ingangen van de traanwegen om een katheter (dun slangetje) een klein stukje op te schuiven in de traanwegen. Hierna wordt een contrastmiddel door het slangetje in de traanwegen gespoten, vermengd met een verdovingsvloeistof. Op deze manier worden de traanwegen afgebeeld. Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de opnames stil blijft liggen.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling (dotteren en/of stenten van de traanwegen)?

Na het maken van de opnames worden deze beoordeeld door de radioloog. Als uw oogarts wil dat een eventuele vernauwing behandeld wordt door de radioloog, dan is het mogelijk dat de behandeling aansluitend plaatsvindt.

De behandeling begint met het verdoven van de binnenkant van de neus met een spray. Vervolgens wordt een dunne draad via de ingang van de traanweg door het traankanaal naar de uitgang van uw neus gestuurd. Als deze draad voldoende ver uit uw neus steekt, wordt er een katheter overheen geschoven tot in de traanwegen. Aan de punt van de katheter zit een klein ballonnetje, dat in de vernauwing van de traanwegen wordt geschoven en daar wordt opgeblazen. Dit oprekken van de vernauwing heet ‘dotteren’.

Als de vernauwing gedotterd is, worden voerdraad en ballonkatheter verwijderd. Soms is het nodig een stent (dun plastic slangetje) in de traanweg te plaatsen. Deze wordt na een aantal weken verwijderd. Uw traanweg wordt doorgespoten met een zoutoplossing. Als laatste wordt een medicijn in de traanweg gespoten. U mag het eerste kwartier niet snuiten of opsnuiven.

Wat gebeurt er na de behandeling?

U krijgt een recept mee, waarmee u bij uw eigen apotheek oogdruppels (ontstekingsremmers) kunt halen. U kunt na het onderzoek en/of behandeling zelf naar huis rijden.

Hoe lang duurt het onderzoek (dacryocystografie)?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe lang duurt de behandeling (dotteren en/of stenten van de traanwegen)?

De behandeling duurt 1 uur.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.