Zon schijnend op de kersenbloesem in binnentuin

Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse (CAPD)

CAPD is een vorm van buikvliesspoeling (peritoneaal dialyse).

Bij CAPD vindt de dialyse 24 uur per dag plaats. U wordt bij deze vorm van dialyse niet op een machine aangesloten. U voert een CAPD-behandeling zelf uit. Dit kan dus ook thuis.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Code DIA-200a
Laatste revisie: 13 augustus 2019 - 14:45

Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse (CAPD)

CAPD training

Kiest u ervoor om peritoneaal dialyse te gaan doen, dan kijken we naar uw wensen en naar de mogelijkheden. U bent zelf actief in uw dialysebehandeling, eventueel samen met uw partner, dan leiden wij u hiervoor op. Dit gebeurt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Voor de CAPD-training komt u een paar dagen achter elkaar naar het ziekenhuis. Daar krijgt u een paar uur training en dan gaat u weer naar huis. De volgende dag komt u weer terug, dit gebeurt net zo lang als nodig is. Zowel u als de verpleegkundige die u begeleidt moeten er volledig vertrouwen in hebben dat u zelf thuis de buikspoeling kunt doen.

• Met CAPD bent u continue uw lichaam aan het zuiveren. Dat wil zeggen dat uw nierfunctie 24 uur per dag zoveel mogelijk wordt overgenomen.
  • Ambulant betekent dat u niet gebonden bent aan vaste plaats om te spoelen.
  • De meeste mensen wisselen vier keer per dag. Drie keer gebeurt dit rond de maaltijden en de laatste keer voordat u gaat slapen.
  • Een wisseling duurt ongeveer 30 minuten. Nadat u klaar bent met de wisseling zit er dus dialyse vloeistof in uw buik, die zorgt voor het afvoeren van de afvalstoffen uit uw lichaam.
  • Na ongeveer vier uur is de vloeistof verzadigd en laat u deze vloeistof weer uitlopen en meteen weer schone vloeistof inlopen. ’s Nachts blijft de vloeistof langer in uw buik.
  • Met buikspoeling zit er dus altijd vloeistof in uw buik.