Dinsdag 4 september 2018

Concert 'In Croce' door Tannie van Loon (orgel) en Marien van Staalen (cello) op 16 september 2018

Op zondag 16 september 2018 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een orgelconcert plaats. Dit concert 'In Croce" is onderdeel van het concertenseizoen 2018 in de kapel. Het thema van dit concert is ontleend aan het gelijknamige werk 'In Croce' van de Russische componist Sofia Goebaidoelina.

Orgel

De musici Tannie van Loon (orgel) en Marien van Staalen (cello) spelen werken van de componisten Elgar, Schumann, Goebaidoelina, Saint-Saëns, J.S. Bach en D. Popper. Geïnteresseerden zijn van harte welkom, de toegang is gratis. Aanmelden kan via www.jbz.nl/concerten.

In de vertaling ‘Aan het Kruis’ verwijst de titel naar de christelijke lijdensmystiek, maar de Italiaanse term ‘In Croce’ kent nog andere betekenissen.

De betekenis ‘kruislings’ is terug te vinden in de vorm van Goebaidoelina’s compositie. In het begin speelt het orgel hoog tonaal materiaal en bevindt de cello zich in het laagste register. De beide stemmen kruisen elkaar op de toon e, tijdens de heftigste passage van het stuk. In de Studien in kanonischer Form van componist Robert Schumann en in Bachs Sonate vormt de kruisende polyfonie een wonderbaarlijke combinatie van wiskunde en emotie.

Op een concert komen de intenties van de componist en de luisterervaring van het publiek bij elkaar. De musici bevinden zich op het kruispunt van die lijnen - een derde betekenis van ‘In Croce’. Deze situatie manifesteert zich vooral in de profane inspiratie van Elgars Idylle en in het religieuze Prière van Saint-Saëns.

De vierde en laatste betekenis van ‘In Croce’ wordt weergegeven met de term cross-over. In Poppers Hongaarse rapsodie mondt zigeunermuziek uit in een wilde dans.

Tannie van Loon (organist)

Tannie van Loon (1974) studeerde aan het Brabants Conservatorium schoolmuziek, piano bij Ton Demmers en orgel bij Bram Beekman. Zij treedt regelmatig op als soliste en begeleidt op projectbasis diverse koren. Voor de Brabantse Orgelfederatie heeft zij medewerking verleend aan een aantal cd-opnames van bijzondere instrumenten in Brabant. In de afgelopen jaren heeft Tannie in binnen- en buitenland in beroemde kathedralen concerten mogen geven. Tannie van Loon speelt op het orgel in de kapel dat gebouwd is door orgelbouwer Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch, 2012).

Tannie van Loon

Tannie van Loon (organist)

Marien van Staalen (cellist)

Marien van Staalen (1947) studeerde cello bij Jean Decroos, continuo bij Ton Koopman en orkestdirectie bij Joop van Zon, Kirill Kondrasjin en David Zinman. Hij is solocellist geweest van het Rotterdams Philharmonisch orkest, en hoofdvakdocent aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Op dit moment is hij actief als freelance cellist en dirigent. Van Marien van Staalen zijn een groot aantal cd's uitgebracht. Léon Orthel, Jacob ter Veldhuis en Robin de Raaff hebben celloconcerten voor hem geschreven. Marien van Staalen speelt op zijn violoncello dat gebouwd is door Saskia Schouten (Heusden, 2001).

Marien van Staalen

Marien van Staalen (cellist)

Poster orgelconcert

Helende omgeving

Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patiënten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder de noemer ‘Muziek in de kapel’ organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie concerten in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie en de firma Pels & Van Leeuwen (de orgelbouwer van het prachtige orgel dat speciaal voor het ziekenhuis is gebouwd).

Aanmelding en info over dit concert

Voor meer info over dit bijzondere concert en aanmelding, kijk op www.jbz.nl/concerten.  Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Concerten live via bedterminal patiënten

De concerten zijn te bekijken en te beluisteren via de bedterminal van patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Deze dienst is gratis en ook te gebruiken voor patiënten die geen gebruik maken van betaalde radio en televisie.

Laatste revisie: 15 januari 2019 - 14:50