Vrijdag 2 november 2018

Concert 'Badinerie' met Jan-Sjoerd van der Vaart (orgel) en Gerianne Wigboldus (viool) op 18 november 2018

Op zondag 18 november 2018 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis het concert 'Badinerie' plaats.

De musici Jan-Sjoerd van der Vaart (organist) en Gerianne Wigboldus (violist) treden op. Zij willen op een grappige en speelse manier een aantal composities van Bach, Händel, Telemann en Beethoven uitvoeren. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis.

'Badinerie'

Het woord 'Badinerie' dook voor het eerst op in de achttiende eeuw. Het had geen specifieke betekenis, maar duidde op een grappige, speelse manier van uitvoeren. Met deze speelse opening van het concert zetten Jan-Sjoerd van der Vaart en Gerianne Wigboldus de toon voor de manier waarop zij muziek willen maken: met een speelse benadering samen ontdekken wat er in de muziek te vinden is en dat met u, de luisteraar, te delen. De twee musici brengen u prachtige muzikale verhalen van Händel, Bach, Telemann, Bruhns en Beethoven. Het zijn verhalen vol vrolijkheid, tederheid, romantiek en schoonheid.

Jan-Sjoerd van der Vaart

studeerde orgel bij achtereenvolgens Jacques van Bommel, Dick Baan en Lambert van Eekelen. Momenteel volgt hij regelmatig orgellessen bij Peter van de Velde (Kathedraal Antwerpen). Hij is organist van de Vredeskerk in Oosterhout en gastorganist in de protestantse gemeenten Prinsenbeek, Chaam, Drimmelen en in diverse parochies en kloosters. Naast de medewerking aan kerkdiensten geeft Jan-Sjoerd jaarlijks vele orgelconcerten (o.a. O.L.V. abdij en Sint-Jansbasiliek Oosterhout, Koorkerk Middelburg, Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch, Sint Walburgiskerk Antwerpen). Hij studeerde aan de koninklijke beiaardschool “Jef Denijn” in het Belgische Mechelen bij de beiaardier Jo Haazen. Momenteel vervolgt Jan-Sjoerd zijn beiaardstudie bij Boudewijn Zwart in Dordrecht. Dit jaar gaf hij beiaardconcerten op de Veluwe (carillontour) en op de beiaard van de van de Van Goghkerk in Etten-Leur (4-handig beiaardspel met de beiaardier Toni Raats uit Roosendaal). Daarnaast is hij secretaris van de orgelkring Jacobus Zeemans in Etten-Leur. Jan-Sjoerd is als adviseur financiën voor het sociaal domein werkzaam bij de gemeenten Etten-Leur en Zundert.

nieuws 20181118 jan sjoerd van der vaart

nieuws 20181118 orgel kapel jbz

Gerianne Wigboldus

is viooldocente en violiste. Zij is begonnen met vioolspelen op vijfjarige leeftijd en kon sindsdien niet meer zonder. Zij heeft gestudeerd aan Bourbon Hogeschool voor Muziek en is na het afsluiten van alle examens verder in de leer gegaan bij een internationaal bekende pedagoge: Kató Havas, woonachtig in Oxford. Kató Havas staat een bijzondere benadering van het viool spelen voor, die internationaal navolging krijgt. Gerianne is vertegenwoordigster van Kató Havas en pleitbezorgster van deze benadering in Nederland.

nieuws 20181118 gerianne wigboldus

Helende omgeving

Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patiënten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder de noemer ‘Muziek in de kapel’ organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie concerten in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie en de firma Pels & Van Leeuwen (de orgelbouwer van het prachtige orgel dat speciaal voor het ziekenhuis is gebouwd).

Aanmelding en info over dit concert

Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Concerten live via bedterminal patiënten

De concerten zijn te bekijken en te beluisteren via de bedterminal van patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Deze dienst is gratis en ook te gebruiken voor patiënten die geen gebruik maken van betaalde radio en televisie.

Laatste revisie: 17 januari 2019 - 13:05