Man en vrouw in wachtkamer bij klinische neurofysiologie en vaatlaboratorium

Botox behandeling bij chronische migraine

Bij deze behandeling spuit de arts een lage dosis Botox op meerdere plekken onder de huid, waar zenuwen lopen rondom het hoofd.

U heeft eerst een afspraak op de polikliniek Neurologie met een neuroloog. Tijdens dat bezoek bekijkt de neuroloog onder andere wat de behandelmogelijkheden zijn. Komt u in aanmerking voor een behandeling met Botox? Dan maakt de neuroloog een afspraak voor behandeling met botulinetoxine type A op de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Hoe verloopt de behandeling

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code NEU-134
Laatste revisie: 13 augustus 2019 - 15:47
Hoe verloopt de behandeling

Botox behandeling bij chronische migraine

Het is belangrijk dat u voor de behandeling vertelt aan uw arts of u bloedverdunnende middelen gebruikt. Dit omdat u soms blauwe plekken kunt krijgen op de plaatsen waar geprikt gaat worden.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om na de eerste behandeling niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die  u naar huis kan brengen. Heeft u de eerste keer geen last van de behandeling, dan kunt u de volgende keer wel zelf met de auto komen.

Botox® (botulinetoxine) wordt als behandeling gebruikt bij specifieke neurologische aandoeningen, zoals spiercontracties (spasmen, dystonie), overmatige speekselvloed, spasticiteit en overmatig zweten. Botox kan ook een goed resultaat geven bij de behandeling van chronische migraine. Bij episodische migraine of bij spanningshoofdpijn werkt deze behandeling niet.

Hoe Botox precies werkt bij patiënten met chronische migraine is niet duidelijk.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de afdeling Klinische Neurofysiologie, gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5.

Tijdens de behandeling

U wordt altijd behandeld volgens een vast schema van onderhuidse injecties rond het hoofd, omdat dit de beste resultaten geeft. De neuroloog spuit met een dun naaldje een lage dosis Botox onderhuids op meerdere plekken (31), waar zenuwen lopen rondom het hoofd. Het doel van de behandeling is dat de aanvallen minder vaak voorkomen en/of minder hevig zijn. Na behandeling met Botox neemt in de studies het aantal hoofdpijndagen af van 15-20 tot 8-12 per maand. Dit verschilt per persoon. In totaal heeft 60-80 % baat heeft bij deze behandeling.

De behandeling duurt 20 minuten. U mag daarna meteen naar huis.

Wanneer merkt u effect van de behandeling?

Het effect is na één tot twee weken merkbaar, maar verdwijnt weer na 3 maanden. De 2e en 3e behandeling geven meestal een beter resultaat. Na twee behandelingen bekijkt de neuroloog of de behandeling het gewenste effect heeft.

Effect op de lange termijn

Er zijn geen nadelige effecten op de lange termijn bekend. Heeft u een goed resultaat van de injecties? Dan wordt de tijd tussen de behandelingen langer. Van 12 weken naar 16 tot 24 weken. Heel soms kan de behandeling zelfs gestopt worden en wordt de chronische migraine weer een episodische migraine.

Wanneer neemt u contact op?

Wordt één van de bijwerkingen ernstig of krijgt u moeilijkheden met slikken of spreken? Bel dan naar de polikliniek Neurologie. Krijgt u ernstige klachten, waarvan u denkt dat ze te maken hebben met de behandeling? Aarzel dan niet om medische hulp in te schakelen.

Wanneer u de volgende keer voor een nieuwe behandeling met Botox komt, is het belangrijk dat u vertelt dat u last van bijwerkingen heeft gehad. De neuroloog kan hier dan met de behandeling rekening mee houden.

De botulinespreekuren zijn echt bedoeld voor het geven van de injecties. Helaas heeft de neuroloog niet altijd tijd en ruimte om tijdens dit spreekuur op uw andere klachten in te gaan.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de Botox behandeling? Dan kunt u deze stellen voor het begin van de behandeling. U kunt ook bellen naar de polikliniek Neurologie, telefoonnummer (073) 553 23 25.