Borstvoeding in bijzondere omstandigheden

Heeft u een keizersnede gehad? Bent u bevallen van een tweeling? Of is uw kindje te vroeg geboren? Ook in deze bijzondere omstandigheden is het mogelijk om borstvoeding te geven. 

Borstvoeding na een keizersnede

De melkproductie komt ook na een keizersnede gewoon op gang. Soms duurt dit wat langer door de verdoving, de pijn en uw conditie. Maar ook door eventuele emotionele problemen bij een onverwachte keizersnede. Begin zo snel mogelijk met huid op huid contact. Belangrijk is om uw kind te voeden in een goede houding met voldoende steun in verband met wondpijn. U ervaart zelf welke houding voor u het beste is.
 

Borstvoeding bij een tweeling

Het geven van borstvoeding aan een tweeling is heel goed mogelijk. Vraag en aanbod zorgt voor de nodige melkproductie. Als de voeding goed op gang is, kunt u uw kinderen ook tegelijk voeden. Natuurlijk mag u wat extra steun en hulp vragen van mensen in uw omgeving.

Een te vroeg geboren baby en borstvoeding

Ook als uw kind in de couveuse moet blijven, is borstvoeding erg goed. Te vroeg geboren kinderen hebben andere behoeften en de moedermelk past zich hier op aan. Het bevat bovendien meer calorieën en antistoffen dan ‘rijpe’ moedermelk.

Vaak begint u met kolven, bij voorkeur binnen zes uur, omdat uw kind (nog) niet zelf kan drinken. De moedermelk kan op verschillende manieren aan uw kind worden gegeven. Onder andere door sondevoeding, cupfeeding, vingervoeden of via de fles. Meer informatie hierover kunt u vinden op de couveusewebsite. Later kan uw kind bij u leren drinken.
 

Code GYN-114d
Laatste revisie: 9 januari 2024 - 16:37