Binnentuin voor terminale patiënten

Veel terminale patiënten hebben de wens om nog zo vaak als mogelijk naar buiten te gaan. Vaak zijn deze patiënten al langdurig ziek en kunnen ze de laatste keer dat zij buiten een frisse neus hebben gehaald, zich niet meer herinneren.

Om hen toch de mogelijkheid te geven om naar buiten te kunnen, werden zij voorheen naar de ambulancehal of de rookzone gebracht… zeer onprettige plaatsen om naar buiten te gaan, daar moest verandering in komen. Zo ontstond het idee om een binnentuin te maken speciaal voor terminale patiënten.

Geur en kleur

Mede dankzij de hulp van Stichting Vrienden, heeft Van Helvoirt Groenprojecten in de zomer van 2017 een prachtige binnentuin gerealiseerd. De tuin bevindt zich aan de Gement-zijde van het gebouw tussen het A-gebouw en het B-gebouw. Bij het creëren van deze tuin is extra aandacht gegeven aan privacy en beleving in de tuin. Zo zijn er heggen geplaatst zodat de patiënten niet in het zicht zitten, is er beplanting die zorgt dat zintuigen worden geprikkeld en zijn er speciale struiken die vlinders en andere insecten aantrekken. Zo is er altijd iets te zien. Daarnaast zijn er bloemen die zorgen voor een prettige geur en kleur in de tuin.

Patiënten die nog een keer naar buiten willen, kunnen vaak niet meer uit het ziekenhuisbed komen. Daarom is de binnentuin ziekenhuisbed-vriendelijk gemaakt. Patiënten kunnen dus in bed deze tuin bezoeken.

De binnentuin voor terminale patiënten

Code VRIEND-107
Laatste revisie: 16 oktober 2019 - 10:04