Headerafbeelding
schilderij 'Jardin' in expositie Tom Senders boulevard
Behandeling

Zorg na een zwangerschap met hoge bloeddruk, pre-eclampsie of HELLP-syndroom

Na uw zwangerschap met een hoge bloeddruk, pre-eclampsie of het HELLP-syndroom kunt u problemen krijgen.

Meestal voelt u zich na de bevalling beter. De bloeddruk daalt en uw nier- of leverfuncties herstellen zich. Ook wanneer u een ernstige vorm van pre-eclampsie of het HELLP-syndroom had, is er meestal na 48 uur na de bevalling spontane genezing. In sommige gevallen kunnen klachten tijdelijk erger worden.

De behandeling

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Betrokken afdelingen

Code GYN-779
Laatste revisie: 7 maart 2024 - 08:12
De behandeling

Zorg na een zwangerschap met hoge bloeddruk, pre-eclampsie of HELLP-syndroom

De gynaecoloog adviseert bijna altijd om na de bevalling een aantal dagen in het ziekenhuis te blijven. Voor uw herstel is het belangrijk hoe ernstig de complicaties zijn. Het is ook belangrijk voor uw herstel hoe u bent bevallen. Na een vaginale bevalling gaat het herstel meestal sneller dan na een keizersnede. De meeste vrouwen die pre-eclampsie of het HELLP-syndroom hebben gehad, zijn binnen een week na de bevalling weer thuis. Wanneer de complicaties ernstiger waren, kan het herstel weken tot maanden duren.

Als u medicijnen hebt gekregen om uw bloeddruk te verlagen, moet u deze na de bevalling meestal nog enige tijd blijven gebruiken.

Borstvoeding

U kunt bijna altijd borstvoeding geven na pre-eclampsie of het HELLP-syndroom. Gebruikt u na de bevalling medicijnen voor de bloeddruk? Dan bespreekt de gynaecoloog of kinderarts met u of uw baby borstvoeding mag krijgen. Het is ook mogelijk dat u de eerste dagen de moedermelk afkolft, maar niet aan uw kind geeft.

Vaak is er een plotselinge overgang van een normale, gezonde zwangerschap naar een periode met angst en zorgen. Het kan voor u een emotioneel zware tijd zijn. Het is vaak moeilijk om te accepteren dat het lichaam ‘faalt’. Sommige vrouwen voelen zich hier zelfs schuldig over. Dat is onterecht.

Doordat u erg ziek was, kan het zijn dat u zich niet alles meer herinnert. Ook uw partner maakt zich in deze periode vaak ernstige zorgen over moeder en kind en kan zich alleen voelen. U kunt te maken krijgen met een langdurige opname van de baby op een couveuseafdeling, met de bijbehorende zorgen. Het is daarom aan te bevelen een dagboek bij te houden. De chronologische informatie uit een dagboek kan voor beide ouders later een goede hulp vormen bij de verwerking van de zwangerschap.

Als u pre-eclampsie of het HELLP-syndroom hebt gehad, kunt u dat ook in een volgende zwangerschap krijgen. Het verloop is dan vaak minder ernstig. De kans op herhaling willen we zo klein mogelijk maken. We adviseren u daarom aspirine en calcium te gebruiken. In een gesprek met de gynaecoloog krijgt u informatie over wat u kunt verwachten voor een volgende zwangerschap. De begeleiding van een volgende zwangerschap gebeurt door de verloskundige of gynaecoloog. Dit is afhankelijk van wanneer u ziek werd in de zwangerschap.

Uit onderzoek weten we dat de kans dat u op latere leeftijd een hoge bloeddruk, een hartinfarct of beroerte krijgt groter is, als u een hoge bloeddruk in de zwangerschap had. Daarom is het belangrijk om u hierop te controleren. In de regio ’s-Hertogenbosch hebben we afgesproken dat de huisarts dit doet. Negen maanden na uw zwangerschap gaat u naar uw huisarts toe. Deze zal u onderzoeken en bloed bij u prikken. Dit onderzoek herhalen we iedere 5 jaar en ieder jaar controleren we uw bloeddruk.

Wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk zijn er ook dingen die u zelf kunt doen om dit risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan een gezond gewicht, gezonde voeding, matig alcoholgebruik en regelmatig sporten. Als u rookt, adviseren we u om te stoppen.

Bij een ernstige vorm van pre-eclampsie of het HELLP-syndroom kan het weken, of zelfs maanden duren voordat u zich lichamelijk weer fit voelt. Ook emotioneel moet u herstellen van de zwangerschap, de bevalling en alle spanning daaromheen. De huisarts, de gynaecoloog of de kinderarts kan u hierin begeleiden. Contact met lotgenoten die iets soortgelijks hebben meegemaakt biedt vaak goede steun. Op de website van de Hellp Stichting vindt u goede informatie. Zij organiseren bijvoorbeeld ook bijeenkomsten voor vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt.