
Voedingsadviezen voor een voeding vrij van melk
Een kind met een koemelkallergie mag geen voeding gebruiken die melk of sporen van melk bevat.
Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.00 uur
Betrokken afdelingen
Voedingsadviezen voor een voeding vrij van melk
Uw kind heeft een koemelkallergie. U mag daarom geen voeding gebruiken die melk of sporen van melk bevat.
- Melk wordt in veel levensmiddelen als hulpmiddel gebruikt. Zo wordt melk vaak als plakmiddel gebruikt, als smaakstof of om te kleuren.
- Naast koemelk (en buffelmelk) raden wij u af om geitenmelk en schapenmelk te gebruiken voor uw kind. Wanneer u dit toch wilt gebruiken, overleg het dan eerst met uw diëtist.
- In overleg met uw diëtist kunt u kiezen voor een melkvervanging.
Hoe herkent u koemelk op het etiket?
- Bij verpakte producten moet de fabrikant op het etiket duidelijk vermeld worden of er melk of melkproducten in verwerkt zijn. Dit geldt ook voor ook afgeleiden van melk zoals room, boter en kaas, inclusief lactose. Dit kan staan bij de ingrediënten, maar ook onder allergeneninformatie (‘bevat melk’).
- Soms staat op de verpakking vermeld: “Kan sporen bevatten van..” of “Wordt in een fabriek gemaakt waar ook.... wordt verwerkt.” Overlegt u in deze gevallen met de diëtist of u deze producten kunt gebruiken. Op het etiket kan ‘eiwit...g’ of ‘proteïne ...g’ vermeld staan. Hiermee wordt de voedingsstof eiwit (proteïne) bedoeld, en niet speciaal het melkeiwit.
- Melkzuur en lactaat kunnen ook op het etiket staan bij de ingrediënten. Deze stoffen hebben niets met koemelk te maken.
- In kokosmelk, pindakaas, sojakaas, en cacaoboter zit geen melk en dus ook geen melkeiwit.
De fabrikant kan altijd de samenstelling van een product wijzigen. Lees daarom ook steeds zelf op het etiket welke ingrediënten erin zitten. Veel fabrikanten hebben een website waarop u allergenen informatie terug kunt vinden.
Het nauwkeurig lezen van de ingrediënten is zeer belangrijk! Twijfelt u? Gebruik het voedingsmiddel dan niet.
Krijgt uw kind voedingstekorten?
Zonder melk(producten) en kaas kan uw kind eiwit, kalk en vitamine B2 tekort komen. Mogelijk moet u daarom een voedingsdagboek bij te houden. Zo kan de diëtist bekijken of er tekorten in de voeding van uw kind zijn. In overleg met de diëtist kunt u dit aanvullen door andere voedingsmiddelen te gebruiken. U kunt ook meer van de toegestane voedingsmiddelen gebruiken. Ook is aanvulling mogelijk in de vorm van een supplement.
Meer informatie
Meer informatie over koemelkallergie vindt u op de volgende websites:
Hieronder vindt u een overzicht van voedingsmiddelen waarin melk (of sporen daarvan) kunnen zitten. Dit is geen volledig overzicht! Niet alle producten waar melk in zitten, zijn opgenomen in deze lijst.
Brood en broodvervangers
Alle soorten brood, beschuit, toast, crackers, pannenkoeken, poffertjes.
Smeerboter
Margarine, halvarine, (room)boter.
Broodbeleg
Alle soorten kaas, smeerkaas, Hüttenkäse, omelet, uitsmijter, vleeswaren, hagelslag, pasta, sandwichspread.
Soep
Romige soepen, kant en klaar soepen, uit blik of pak bouillon, bouillonblokjes, bouillonpoeder.
Vlees, vis, wild, gevogelte en vleesvervangers
Worst(jes), vlees, vis, gerookte zalm, gepaneerd(e) vlees en vis, Valess, vegetarische vleesvervangers.
Aardappelen, rijst en deegwaar (zoals pasta), maaltijden
Instant aardappelpuree, alle soorten met een krokant korstje, pasta, pizza, kaasfondue, kant- en klaarmaaltijden.
Groenten en peulvruchten
Gesneden groeten, varianten met een sausje, varianten met een krokant korstje.
Sauzen, aroma’s, jus, kruiden, specerijen, vetten en oliën, diversen
Room, slagroom, crème fraîche, sour cream, zure room, (room)boter, ghee (geklaarde boter), margarine, bak- en braadproducten, dressings, romige sauzen, paneermeel, kruidenmix.
Nagerecht
Yoghurt, umer, kefir, yasna, yomio, kwark, pudding, vla, pap, (room)ijs.
Dranken
Melk (magere, tapte-, onder-, halfvolle, volle en karnemelk), chocolademelk, koffiemelk, koffiemelkpoeder en koffieroom, biogarde, yoghurtdrank, weidranken (Rivella, Djoez, Yor, Taksi, AA).
Zoetwaar en hartige tussendoortjes
Cake, gebak, koek, chocolade, kauwgom en snoep.
In de volgende lijst vindt u per productgroep algemene informatie. In de tabellen kunt u uw eigen productkeuze invullen. Zo krijgt u een handig geheugensteuntje. De lijst kunt u ook gebruiken om anderen te informeren.
Brood- en broodvervangers
Het is verstandig om bij de bakker/fabrikant na te vragen of aan het brood broodverbetermiddelen zijn toegevoegd waar koemelk in zit. In de meeste broodverbetermiddelen is melk verwerkt.
- Waterbrood is, door de broodverbetermiddelen, niet altijd melkvrij.
- Brood dat vrij is van melk kunt u eventueel zelf maken.

Smeerboter
In de meeste smeer boter zit melk. Raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.

Broodbeleg
- Alle soorten jam, zonnefruit, vruchtenbeleg, fruitbeleg, confiture en marmelade, honing, alle stroop en alle soorten suiker zijn koemelkvrij.
- Alle kaassoorten zijn gemaakt van koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
- In vleeswaren zoals ham, boterhamworst, kipfilet, rookvlees kan koemelk zitten.
- Raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.

Soep
- Soep zonder melk kunt u zelf maken. Wilt u hierbij verpakte ingrediënten gebruiken? Raadpleeg dan de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Mihoen, gemaakt van rijst, is een goede vervanger van vermicelli om in de soep te gebruiken.

Vlees, vis, wild en gevogelte
- Soms wordt koemelkeiwit gebruikt in vlees(waren) en vis (gerookte zalm). Vraag dit uw slager, poelier of visboer.
- Raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Vlees kunt u beter zelf kruiden en paneren met toegestane bestanddelen en ei.
- Alle toegestane vleeswaren kunnen ook bij de warme maaltijd gebruikt worden.

Aardappelen, rijst en deegwaar (zoals pasta)
- Aardappelen zonder toevoegingen kunnen vrij gebruikt worden.
- Aardappelpuree kunt u maken van aardappels met een melkvervanging en eventueel melkvrije margarine of olie.
- Bij verpakte producten: raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Dit geldt ook voor verpakte rijst en deegwaar.

Groente en peulvruchten
- Verse producten en peulvruchten zonder toevoegingen mag u gebruiken.
- Verse (gesneden) sla kan gewassen zijn met behulp van melkeiwitten.
- Raadpleeg voor groenten uit diepvries, pot of blik de verpakking voor het maken van de juiste keuze.

Sauzen, aroma’s, jus, kruiden, specerijen, vetten en oliën
- In ongemengde kruiden, specerijen en aroma’s zit geen koemelk. Voorbeelden hiervan zijn peper, zout, paprikapoeder, knoflookpoeder. Voor gemengde producten zoals viskruiden en kipkruiden kunt u de verpakking raadplegen voor het maken van de juiste keuze.
- Allerlei soorten olie zonder toevoegingen kunnen gebruikt worden.
- In de meeste margarines en bak- en braadproducten zit melk. Raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Bindmiddelen zonder toevoegingen zijn vrij van koemelk. Zoals bloem, aardappel-zetmeel, quinoa, maïzena, agar-agar. Raadpleeg voor andere soorten bindmiddelen de verpakking voor het maken van de juiste keuze. Dit geldt ook voor alle kant-en-klaar sauzen.
- Suggestie: saus op basis van soja, bijvoorbeeld Alpro Soja Cuisine.

Nagerechten (inclusief sojaproducten)
- Pure yoghurt, kefir, slagroom, zure room, crème fraîche of kwark zijn op basis van koemelk of geitenmelk.
- Een nagerecht zonder melk kunt u maken van een melkvervanging (bijvoorbeeld soja), bindmiddel en suiker. Wilt u hierbij verpakte producten gebruiken? Raadpleeg dan de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Vers fruit of moes kan ook gebruikt worden als nagerecht.

Dranken
- Fruitzuiveldranken zijn niet melkvrij.
- Yoghurtdranken zijn niet melkvrij
- Teveel vruchtensappen kan (peuter)diarree veroorzaken.
- In weidranken zoals Rivella, Djoez , Yor, Taksi, AA zit melk.

Zoetwaar en hartige tussendoortjes
- Gebak of taart kunt u het beste zelf maken met koemelkvrije ingrediënten. Wilt u hierbij verpakte ingrediënten gebruiken? Raadpleeg de verpakking voor het maken van de juist keuze.
- Zowel in gevulde als ongevulde, melkchocolade en verschillende pure chocolade komen melkbestanddelen voor.

Disclaimer merknamen voedingsmiddelen
In deze informatie staan sommige voedingsmiddelen met merknaam genoemd. Dit is alleen om de herkenbaarheid te vergroten, u mag natuurlijk ook soortgelijke producten van andere merken gebruiken.
Deze informatie is algemeen. Een diëtist, gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid kan voor uw kind een meer persoonlijk advies geven. De diëtist besteedt ook altijd aandacht aan een complete voeding, mogelijkheden om af te wisselen, tips voor vakantie, feestdagen, en uit eten gaan.