Behandeling

Tummy Tub voor pasgeborenen

Een Tummy Tub is een doorzichtige, taps toelopende plastic emmer dat wordt gebruikt voor het baden van uw kind.

Een Tummy Tub zorgt voor een meer omsloten en veilige omgeving, waardoor uw kind zich vertrouwder voelt en zich gemakkelijker ontspant. 

Het gebruikt van de Tummy Tub kan een gunstig effect hebben op:

  • kinderen die te vroeg zijn geboren of met een te laat geboortegewicht zijn geboren;
  • onrustige of strekkerige kinderen;
  • kinderen die veel huilen.

Hoe gebruikt u een Tummy Tub?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de Tummy Tub.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-743
Laatste revisie: 20 december 2023 - 16:52
Hoe gebruikt u een Tummy Tub?

Tummy Tub voor pasgeborenen

In het algemeen geldt:

  • Beweeg rustig en praat geruststellend.
  • Neem de tijd.
  • De hoogte van het water in de tummy bepaalt u door de afstand van de billen tot aan de schouders van uw kind in te schatten. Hierdoor kan uw kind op de bodem van de tummy zitten met de voetjes omhoog en het kinnetje net boven water.
  • Houd uw kind zoveel mogelijk op dezelfde manier vast. Dit geeft rust.

Wanneer u uw kind in het water laat zakken

Doe 1 hand onder de billen van uw kind. Ondersteun met uw andere hand het achterhoofd en de nek van uw kind. Laat uw kind rustig in het water zakken. Merkt u dat uw kind gewend is aan het water, zich veilig voelt doordat hij zich wat ontspant en niet (meer) huilt? Dan kunt u eventueel een minder omsloten handvatting gebruiken.

Tummy tub (1)

Uw kind voelt zich veilig in het water

Voelt uw kind zich echt veilig? Dan kunt u eventueel een nog minder omsloten handvatting gebruiken. U ondersteunt dan met 1 hand het achterhoofd en de nek van uw kind. Uw andere hand omvat de kin van uw kind tussen uw wijs- en middelvinger.

Tummy tub (2)

Haalt u uw kind weer uit bad? Dan gebruikt u weer de handvatting zoals beschreven bij het in het water laten zakken van uw kind. Wikkel uw kind daarna in een handdoek en laat hem of haar even wennen aan de veranderde situatie.

Dan kunt u bellen naar de Paramedische Afdeling, kinderfysiotherapie. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur, telefoonnummer: (073) 553 61 55.