
Trans Urethral Microwave Thermotherapy (TUMT)
Plasklachten als gevolg van een vergrote prostaat kunnen we behandelen met een zogenoemde TUMT.
Lees meer
Rond het veertigste levensjaar kan bij mannen de prostaat vergroot raken. Dit is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. Slechts 1 op de 2 mannen heeft last van een vergrote prostaat. Van alle mannen wordt 25% hier vroeg of laat aan behandeld. Er is dan sprake van ‘Benigne Prostaat Hyperplasie’ (BPH), een goedaardige vergroting van de prostaat.
De 3 meeste gebruikelijke behandelingsopties voor prostaatvergroting zijn medicatie, een operatieve ingreep of de in deze folder beschreven TUMT.
Voordelen TUMT
- Er is slechts een kortdurende opname nodig. De dag na de behandeling kunt u het ziekenhuis weer verlaten.
- Er is geen narcose of ruggenprik nodig.
- De behandeling is weinig belastend en duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten.
- Er is niet of nauwelijks bloedverlies.
- De resultaten zijn bijna net zo goed als bij een operatie (TURP).
- U hoeft niet te stoppen met de medicijnen die u gebruikt. Ook niet met bloedverdunners.
Nadelen TUMT
- Na de behandeling heeft u een katheter die gemiddeld 3 tot 4 weken moet blijven zitten. U kunt hier wel gewoon mee rondlopen.
- De prostaat heeft na de behandeling tijd nodig om kleiner te worden. Daardoor is het effect pas na enige tijd merkbaar. Na ongeveer 4 weken verbetert het plassen. Deze verbetering kan tot ruim 6 maanden na de TUMT aanhouden.
- Bij deze ingreep is er minder verkleining van de prostaat dan bij een operatie. Door prostaatgroei kan het effect van de TUMT op de lange termijn weer als ongedaan beschouwd worden. Dan kan weer een TUMT of operatie noodzakelijk zijn.
Praktische tips
Wat neemt u mee bij een (dag)opname?
Als u voor een opname of dagopname naar het ziekenhuis komt, neemt u dan uw geldig legitimatiebewijs mee en uw patiëntenpas. Maar bijvoorbeeld ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Hier vindt u een overzichtje van alles wat u mee moet nemen.
Bekijk uw zorgverzekering
Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?
Gegevens delen
Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.