Headerafbeelding
afdelingen dagbehandeling intake vragenlijst
Behandeling

Tenniselleboog operatie

Bij een tenniselleboog krijgt u heel soms een operatie.

Heeft u langer dan 6 maanden last van een tenniselleboog? Dan adviseert de orthopedisch chirurg in uitzonderlijke gevallen een operatie. In 80 procent van de gevallen is deze operatie succesvol.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Betrokken afdelingen

Laatste revisie: 19 november 2019 - 10:48
Hoe verloopt de behandeling?

Tenniselleboog operatie

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom brengt u enige tijd vóór de opname in het ziekenhuis een bezoek aan de afdeling Preoperatieve Screening (POS). Hier hoort u hoe u zich thuis op de operatie moet voorbereiden.

Wat zijn de risico's?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen er na iedere operatie complicaties optreden. Bij deze operatie kan een meer dan normale bloeduitstorting optreden, waardoor de wond pijnlijker is. Ook kan de wond ontsteken. Dan is een behandeling met antibiotica nodig.

Wat gebeurt er voor de behandeling?

U wordt voor deze operatie opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. De operatie zelf vindt plaats in het Operatiecentrum onder regionale verdoving (plexusanesthesie) of algehele anesthesie. Bij regionale verdoving wordt alleen de arm verdoofd door een injectie in de oksel.

Wat gebeurt er bij de behandeling?

Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg de pijnlijke peesaanhechting in de elleboog los van het bot. Hierdoor is de spanning op de pijnlijke plaats tijdelijk verholpen. Na een tijdje groeit de pees vanzelf weer vast aan het bot.

Na de operatie brengen we u naar de uitslaapkamer. Als zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Naar huis

Als er verder geen bijzonderheden zijn, dan gaat u dezelfde dag weer naar huis.

Na de operatie heeft u een drukverband om uw arm. U krijgt een sling of een mitella om uw arm te ondersteunen. U mag het drukverband na 24 tot 48 uur afdoen. Daarna mag u uw elleboog langzaam weer gaan bewegen. Luister hierbij goed naar uw lichaam: als u pijn voelt, beweegt u uw arm niet verder.

De eerste 2 weken na de operatie mag u uw arm niet zwaar belasten. De sling of mitella is na een paar dagen niet meer nodig.

​​​​​​​Wanneer neemt u contact op?

Het is belangrijk dat u contact opneemt met de behandelend arts of met de huisarts bij één van de volgende verschijnselen:

  • U heeft koorts boven de 38.5 °C.
  • U heeft steeds meer pijn in het operatiegebied, in combinatie met roodheid en eventueel koorts.
  • De wond lekt overmatig.

Na ongeveer 4 tot 6 weken komt u bij de orthopedisch chirurg op de polikliniek voor controle.