
Speekselklieroperatie
Bij een speekselklieroperatie verwijdert de chirurg een deel of de hele speekselklier.
Lees meer
Wat zijn speekselklieren?
In de mond zitten een groot aantal kleine speekselklieren. Uit deze klieren komt speeksel. Maar het meeste speeksel komt uit 4 grotere speekselklieren die buiten de mond liggen. Via een dunne buis gaat het speeksel uit deze klieren naar de mond. Speeksel maakt voedsel in de mond vochtig en zorgt voor de stoffen die nodig zijn voor de spijsvertering (enzymen). Dit is de eerste stap in het spijsverteringsproces.
Onder beide kaakranden ligt de onderkaakspeekselklier, de glandula submandibularis. Aan beide kanten voor het oor ligt de oorspeekselklier, de glandula parotis. Deze laatste speekselklier bestaat uit 2 delen: een oppervlakkig deel en een diep gelegen deel. Tussen deze 2 delen in loopt een de belangrijke aangezichtszenuw, de nervus facialis. Deze zenuw zorgt onder andere voor het sluiten van de lippen, het optrekken van de mond om te lachen en voor het sluiten van de oogleden.
Praktische tips
Wat neemt u mee?
Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.
Bekijk uw zorgverzekering
Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?
Gegevens delen
Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.