Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Behandeling

Pijnklachten bij het zitten

Mensen met darmkanker hebben soms pijnklachten bij het zitten.

In deze folder leest u meer over wat u kunt doen om uw pijnklachten te verminderen. Er zijn 2 belangrijke dingen waar u op kunt letten.

Betrokken afdelingen

Code ONC-246
Laatste revisie: 6 april 2023 - 09:55

Pijnklachten bij het zitten

Stoel instellen

afbeelding zithouding
  1. Hoogte armsteun
  2. Zithoogte
  3. Zitdiepte
  4. Hoogte rugleuning (lumbaalsteun)
  5. Zithoek

Een stoel die op uw lichaamsmaten is aangepast geeft een zo goed mogelijke ondersteuning bij het zitten. Hieronder ziet u waar u thuis op kunt letten bij uw eigen stoel.

Zithoogte

Heeft de stoel voor u de juiste zithoogte? Ga met uw zitvlak achter in de stoel zitten en zet u uw voeten plat op de grond. De hoek van uw knieën moet ongeveer 90 graden zijn.

Zitdiepte

Heeft de stoel voor u de juiste zitdiepte? Ga met uw zitvlak achter in de stoel zitten. Kunt u 2 tot 3 vingers tussen de knieholte en de zitting plaatsen? Dan is de diepte van de zitting goed voor u.

De hoek van de rugleuning/zitting

Is de stoel geschikt om actief te zitten? Als u gebruik maakt van een stoel tijdens een activiteit zoals eten, dan is het belangrijk dat de zithoek 90 graden is en de rugleuning rechtop staat. Als u een meer ontspannen houding aanneemt bijvoorbeeld bij het tv kijken, dan mag de hoek tussen rugleuning en zitting 90 - 100 graden zijn.

De rugleuning

Geeft de stoel u de juiste steun in uw rug? Het is belangrijk dat de rugleuning uw rug ondersteunt: vanaf ongeveer 3 vingers boven uw stuit tot aan de onderpunt van uw schouderblad.

De armondersteuning

Geeft de stoel u de juiste steun aan uw bovenlichaam? Als uw armen op de armsteunen liggen, plaatst u uw ellebogen niet naast uw lichaam maar iets naar voren. Doe dit met uw schouders ontspannend hangend, dan wordt de druk verdeeld over uw zitvlak en uw armen.

Als u thuis een passende stoel gebruikt, dan kan het toch nodig zijn om de druk te verminderen op de zitting. Daardoor kan pijn in uw billen/schaamstreek worden verminderd of voorkomen. Er zijn verschillende soorten kussens die ervoor kunnen zorgen dat u beter kunt zitten.

U heeft op de afdeling Ergotherapie een aantal kussens uitgeprobeerd:

0 Koudschuim kussen

0 Lucht kussen

  • Zorg dat een hoes om het kussen rekbaar is, bijvoorbeeld door een sloop van rekbaar materiaal te gebruiken.
  • U kunt beter geen strakke (onder)kleding dragen. Materialen als zijde, satijn of stretch materiaal voelen het zachtst aan op de huid.

Uw behandelend therapeut is: ............................................................................