Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Mindfulness-based cognitieve therapie bij kanker

Het krijgen van de diagnose kanker en het doorlopen van behandelingen geeft vaak veel emoties als verdriet, angst en boosheid.

Om hier beter mee om te leren gaan, wordt u binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis een training Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) aangeboden.

Meer informatie

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de training

Betrokken afdelingen

Code PSY-305
Laatste revisie: 22 maart 2021 - 22:10
Meer informatie

Mindfulness-based cognitieve therapie bij kanker

Bij onplezierige gedachten en gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen, maar dit heeft helaas vaak een averechts effect. Mindfulness, letterlijk vertaald oplettendheid, leert mensen om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van hun gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. De training leert u om bewuster stil te staan bij uw ervaring van het 'hier en nu' en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met de emoties en gedachten om te gaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de training het risico op terugval bij mensen met terugkerende depressies met 50% vermindert. Inmiddels is duidelijk dat de training ook bij andere psychische klachten of belasting een effectieve behandeling kan zijn.

De training is voor patiënten van de afdeling Oncologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het heeft de voorkeur dat de intensieve fase van actieve behandeling is afgerond.

MBCT is een training in groepsverband die bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u meer inzicht in uw klachten. Naast technieken uit de cognitieve gedragstherapie oefent u ook met verschillende meditatietechnieken. U wordt aangemoedigd om hetgeen u leert tijdens de training in uw dagelijks leven toe te passen. Om de methode eigen te maken en het effect van de training te optimaliseren, wordt dan ook van u gevraagd om dagelijks een half uur te besteden aan de oefeningen.

De training vindt plaats op de JBZ-locatie 's-Hertogenbosch.

Informatie over de data van de trainingen in 2020 volgt.

Uw oncoloog of de betrokken verpleegkundig-specialist kan u aanmelden voor de training. Na aanmelding krijgt u een uitnodiging voor een intakegesprek op de polikliniek Medische Psychologie. In dit gesprek wordt samen met één van de therapeuten bekeken of uw verwachtingen aansluiten bij de training.

Neemt u dan contact op met het secretariaat van de afdeling Medische Psychologie,

telefoonnummer: (073) 553 67 07 of

per e-mail: medischepsychologie@jbz.nl