
Kippeneivrije voeding, dieetadviezen
Bij een allergie voor kippenei mag u of uw kind geen voeding gebruiken waar kippenei of sporen van kippenei in zit.
Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.00 uur
Betrokken afdelingen
Kippeneivrije voeding, dieetadviezen
- Lecithine kan van ei of soja afkomstig zijn. Op het etiket moet dit vermeld staan. Lecithine afkomstig van soja kunt u wel gebruiken.
- Behalve kippeneieren raden we ook eieren van kwartels, ganzen en eenden afgeraden. De eiwitten (allergenen) in deze eieren lijken sterk op dat van kippenei. Ook producten gemaakt van andere soorten ei worden afgeraden.
- Cosmetica, shampoos, medicijnen, laxeermiddelen, oogdruppels en neusdruppels kunnen ei- bestanddelen bevatten.
- Er zijn ei-vervangers op de markt. Deze kunt u bij speciaalzaken kopen zoals reformwinkels.
- Ei wordt in veel voedingsmiddelen als hulpmiddel gebruikt als bindmiddel, kleur-, glans- of plaklaagje (op brood, banket, vleeswaren, vlees, vleesvervangende producten of ovenschotels), om bouillons, gelei of wijn helder te maken en om een product luchtig te maken zoals desserts en deegproducten.
Waar let u op bij het etiket?
- Bij verpakte producten moet de fabrikant op het etiket duidelijk vermelden of er kippen-ei in verwerkt is. Dit kan staan bij de ingrediënten, maar ook onder allergeneninformatie (`bevat ei`).
- Soms staat op de verpakking vermeldt: “Kan sporen bevatten van..” of “Wordt in een fabriek gemaakt waar ook... wordt verwerkt.” Overlegt u in deze gevallen met de diëtist of u deze producten kunt gebruiken.
- Op het etiket kan ‘eiwit...g’ of ‘proteïne ...g’ vermeld staan. Hiermee wordt de voedingsstof eiwit (proteïne) bedoeld, en niet speciaal het kippeneiwit.
- De fabrikant kan altijd de samenstelling van een product wijzigen. Lees daarom ook steeds zelf de ingrediëntendeclaratie. Veel fabrikanten hebben een website waarop u allergenen informatie terug kunt vinden.
Het nauwkeurig lezen van de ingrediënten is zeer belangrijk! Twijfelt u? Gebruik het voedingsmiddel dan niet.
Voedingstekorten
Een voeding zonder ei hoeft geen tekort aan voedingsstoffen te veroorzaken. Wel kan de voeding minder afwisselend worden omdat kippenei in zeer veel producten is verwerkt.
Meer informatie
Meer informatie over kippenei allergie vindt u op de volgende websites:
Hieronder vindt u een overzicht van voedingsmiddelen waarin ei of sporen
daarvan kunnen zitten. Dit is geen volledig overzicht! Niet alle producten waar noten in zitten, zijn opgenomen in deze lijst.
Brood en broodvervangers
Alle soorten brood, beschuit, toast, crackers, ontbijtgranen, pannenkoeken, poffertjes.
Smeerboter
In (room)boter, margarine en halvarine zitten bijna nooit ei-bestanddelen.
Broodbeleg
Alle ei-varianten zoals, gekookt ei, gebakken ei, omelet, uitsmijter, lemon curd, vleeswaren, hagelslag, pasta.
Soep
Romige soepen, bouillon, bouillonblokjes, bouillonpoeder.
Vlees, vis, wild, gevogelte en vleesvervangers
Worst(jes), vlees, vis, vlees en vis met een krokant korstje, gerookte zalm,
gepaneerd(e) vlees en vis.
Aardappelen, rijst en deegwaar (zoals pasta), maaltijden
(Instant) aardappelpuree, alle soorten met een krokant korstje, pasta, mie, andere
deegwaren, pizza, kaasfondue, kant-en-klare gerechten/ maaltijden.
Groenten en peulvruchten
Varianten met sausjes.
Sauzen, aroma’s, jus, kruiden, specerijen, vetten en oliën, diversen
Dressings, romige sauzen, mayonaise, halvanaise, paneermeel.
Nagerecht
Pudding, vla, soufflé, ijs.
Dranken
Cacaodrank, schuimende dranken, koffiemelkpoeder, Advocaat.
Zoetwaar en hartige tussendoortjes
Cake, gebak, koek, cake(mix), gebak, truffels, marshmallows.
In de volgende lijst vindt u per productgroep algemene informatie. In de tabellen kunt u uw eigen productkeuze invullen. Zo krijgt u een handig geheugensteuntje. De lijst kunt u ook gebruiken om anderen te informeren.
Brood- en broodvervangers
- Het is verstandig om bij de bakker/fabrikant na te vragen of aan het brood broodverbetermiddelen zijn toegevoegd die ei bevatten.
- Brood dat vrij is van ei kunt u eventueel zelf maken.
- Alle soorten granen en graanachtigen zoals tarwe, rogge, haver, gerst, gierst, boekweit, rijst, maïs en quinoa en hiervan gemaakte gemengde meelsoorten, kunt u gebruiken.
- Wanneer u kiest voor verpakte producten, lees dan de ingrediënten op de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
Productgroep |
Juiste keus |
Brood |
|
Roggebrood |
|
Beschuit |
|
Matzes |
|
Knackebrod |
|
Ontbijkoek |
|
Wafels |
|
Muesli |
|
Smeerboter
In de meeste smeer boter zit geen ei.
Productgroep |
Juiste keus |
Margarine |
|
Halvarine |
|
|
|
Broodbeleg
- Alle soorten jam, zonnefruit, vruchtenbeleg, fruitbeleg, confiture en marmelade (behalve ‘Lemon curd’), honing, alle stroop en alle soorten suiker zijn kippeneivrij. Lemon curd is een soort citroenjam waarin ei is verwerkt.
- De meeste kaassoorten zijn eivrij, maar let op bij magere en samengestelde kaassoorten.
- Vleeswaren zoals ham, boterhamworst kunnen ei bevatten. Raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Voor onverpakte vleeswaren moet u uw slager raadplegen.
- Groente en fruit kunt u ook als beleg gebruiken.
Productgroep |
Juiste keus |
Zoet beleg |
|
Hartig beleg |
|
|
|
Soep
- Soep zonder ei kunt u maken van water, soepvlees, soepgroenten en kruiden (geen mengsels). Wanneer u hier ook verpakte ingrediënten bij wilt gebruiken, kijk dan op de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Mihoen, gemaakt van rijst, is een goede vervanger van vermicelli om in de soep te gebruiken.
Productgroep |
Juiste keus |
Soep |
|
Bouillontabletten |
|
Bouillon |
|
Deegwaar |
|
|
|
Vlees, vis, wild en gevogelte
- Soms wordt ei gebruik in vlees(waren) en vis (gerookte zalm). Vraag dit aan uw slager, poelier of visboer.
- U kunt vlees en vis paneren met toegestane bestanddelen en melk.
- Raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Alle toegestane vleeswaren kunt u ook bij de warme maaltijd gebruiken.
Productgroep |
Juiste keus |
Vlees, wild en gevogelte |
|
Vleesconserven |
|
(Rook)worst |
|
Visproduct |
|
|
|
Aardappelen, rijst en deegwaar (zoals pasta)
- Aardappelen zonder toevoegingen kunt u vrij gebruiken.
- Bij verpakte producten: raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- In veel deegwaren zit ei verwerkt.
Productgroep |
Juiste keus |
Diepvries aardappel producten | |
Puree |
|
Frites |
|
Deegwaar, rijst of andere granen |
|
|
|
Groenten en peulvruchten
- Verse producten en peulvruchten zonder toevoegingen kunt u gewoon gebruiken.
- Bij verpakte producten: raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
Productgroep |
Juiste keus |
Diepvriesgroenten |
|
Groenten in blik of pot |
|
Peulvruchten |
|
|
|
Sauzen, aroma’s, jus, kruiden, specerijen, vetten en oliën
- Er zit geen ei in ongemengde kruiden, specerijen en aroma’s, zoals peper, zout, paprikapoeder en knoflookpoeder. Voor gemengde producten, zoals vis- en kipkruiden raadpleeg de verpakking voor het maken van de juiste keuze.
- Allerlei soorten margarines, bak- en braadproducten, olie zonder toevoegingen kunt u gebruiken. Kijk voor de zekerheid naar de ingrediënten op het etiket.
- Vrij van ei zijn bindmiddelen zonder toevoegingen, zoals bloem, aardappelzetmeel, quinoa, maïzena en agar-agar. Raadpleeg voor andere soorten bindmiddelen de verpakking voor het maken van de juiste keuze. Dit geldt ook voor alle kant-en-klaar sauzen.
Productgroep |
Juiste keus |
Koude sauzen |
|
Specerijen |
|
Kruiden |
|
Bindmiddelen |
|
Olie |
|
Margarine |
|
Bak- en braadvet | |
Nagerecht
- Pure yoghurt, kefir, slagroom, zure room, crème fraîche of kwark zijn vrij van ei.
- Nagerechten op basis van melk zijn niet altijd eivrij.
- Vers fruit of moes kan ook gebruikt worden als nagerecht.
Productgroep |
Juiste keus |
Toetjes |
|
|
|
Dranken
Vooral in dranken die schuim bevatten of die op te kloppen zijn kan ei zitten.
- Teveel vruchtensappen kan (peuter)diarree veroorzaken.
- In advocaat kan ei zitten.
Zoetwaar en hartige tussendoortjes
Gebak of taart kunt u het beste zelf maken met eivrije ingrediënten. Als u hierbij
verpakte ingrediënten wilt gebruiken, raadpleeg de verpakking voor het maken van de juist keuze.
Productgroep |
Juiste keus |
Koek en gebak |
|
Snoep |
|
Chips |
|
Chocolade |
|
|
|
Ei-vervangers in gerechten
Als u zelf gerechten klaarmaakt is soms ei nodig als bindmiddel, zoals in pannenkoek of koekjes. U kunt 1 ei dan vervangen door een halve geprakte banaan of 1 eetlepel gemalen lijnzaad dat u 10 minuten laat weken in 3 eetlepels heet water.
Wanneer u het ei gebruikt om een gerecht luchtiger te maken kunt u ei vervangen door 1 eetlepel gelatinepoeder aangelengd met 3 eetlepels lauwwarm water of 3 eetlepels gepureerd fruit, zoals banaan of appel of door bakpoeder.
Disclaimer merknamen voedingsmiddelen
In deze informatie staan sommige voedingsmiddelen met merknaam genoemd. Dit is alleen om de herkenbaarheid te vergroten, u mag natuurlijk ook soortgelijke producten van andere merken gebruiken.
Deze informatie is algemeen. Een diëtist, gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid kan voor u of uw kind een meer persoonlijk advies geven. De diëtist besteedt ook altijd aandacht aan een complete voeding, mogelijkheden om af te wisselen, tips voor vakantie, feestdagen, en uit eten gaan.