Headerafbeelding
Vrouw meldt zich bij balie secretariaat van het SMC
Behandeling

Kaakfysiotherapie (orofasciale fysiotherapie)

U kunt terecht bij de orofasciaal therapeut als de spieren en gewrichten in uw hoofd, hals en/ of kauwstelsel niet goed werken. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.

De orofaciaal fysiotherapeut noemen we ook wel de hoofd/hals- of kaakfysiotherapeut.

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek.

Vaak werkt de fysiotherapeut samen met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist. Wij hebben goede contacten met specialisten in de omgeving van ’s-Hertogenbosch en Rosmalen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Uw afspraak bij de sportfysiotherapeut

Heeft u een (sport)blessure? Dan kunt u snel terecht bij een sportfysiotherapeut van het Sport Medisch Centrum voor een beoordeling van uw blessure, diagnostiek, behandeling en begeleiding. Hier vindt u meer informatie over wat u kunt verwachten van uw afspraak.

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak op het Sport Medisch Centrum:

  • uw legitimatiebewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Soms moet u zich extra voorbereiden op uw afspraak in het SMC. Bijvoorbeeld als u een onderzoek of behandeling krijgt. Dit leest u bij de informatie over uw onderzoek of behandeling. 

Tarieven en vergoedingen

Alle informatie over de tarieven en vergoedingen van sportgeneeskunde, sportfysiotherapie, sportdiëtetiek en sportpsychologie.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code SMC-051
Laatste revisie: 18 november 2020 - 10:59
Hoe verloopt de behandeling?

Kaakfysiotherapie (orofasciale fysiotherapie)

Voor een behandeling bij de orofaciaal fysiotherapeut hoeft u zich niet specifiek voor te bereiden.

Waar meldt u zich in het SMC?

U meldt zich bij het Sport Medisch Centrum JBZ

Marathonloop 9

5235 AA ’s-Hertogenbosch.

De ingang van het Sport Medisch Centrum zit in Sporthal ‘De plek’ op de eerste etage. Daar meldt u zich bij de Infobalie.

Eerst bespreken welke klachten u heeft. Vervolgens doen we een aantal metingen. Hierbij kijken we naar hoe de kaakgewrichten bewegen. We kijken welke bewegingen u misschien niet kunt maken met uw kaken en bij welke bewegingen u klachten heeft.

Daarna stellen we in overleg een behandelplan op. Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn het ontspannen van de kauwspieren of het beter kunnen bewegen van uw kaakgewrichten. U krijgt oefeningen die u thuis kunt doen. Op deze manier werken we samen aan het herstel van uw klachten.

Soms vragen we de tandarts of kaakchirurg om de behandeling te ondersteunen door het aanmeten van een splint/opbeetplaat. Dit is een beugel voor ‘s nachts en eventueel soms ook overdag. Het dragen helpt tegen het klemmen of tandenknarsen.