Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Behandeling

Gipsbroek bij kinderen met heupdysplasie

Bij kinderen met heupdysplasie kan tijdelijk een gipsbroek nodig zijn.

Dit betekent dat de heupjes en beide beentjes in het gips worden gezet. Het aanleggen van een gipsbroek doen we op de operatiekamer, onder algehele anesthesie. 

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de behandeling. Lees daarom deze informatie vóór de behandeling goed door! 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee bij (dag)opname van uw kind?

Als uw kind voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neemt u dan een geldig identiteitsbewijs, en de medicijnen van uw kind mee. Ook insuline, glucosemeter en toebehoren, puffers, zalf, etcetera. Hier leest u meer informatie over wat u mee moet nemen.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-057
Laatste revisie: 6 juni 2023 - 10:39
Hoe verloopt de behandeling?

Gipsbroek bij kinderen met heupdysplasie

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een operatie en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Kan uw kind op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. 

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat uw kind goed en veilig wordt voorbereid op de behandeling.

Daarom wordt u voor het onderzoek gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die uw kind (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over de thuissituatie en de gezondheid van uw kind.

De anesthesioloog kan het nodig vinden dat u met uw kind naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt.  Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; de behandeling kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Lees voor een goede voorbereiding van tevoren de informatie Anesthesie bij Kinderen. U kunt eventuele vragen stellen tijdens uw gesprek met de POS-medewerker. 

Informatieboekje

Op de afdeling Pre Operatieve Screening (POS) of polikliniek Kindergeneeskunde krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op de opname van uw kind. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Nuchter zijn voor kinderen t/m 16 jaar

Opereren kan alleen als uw kind nuchter is. ‘Nuchter’ betekent dat de maag van uw kind leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van de maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.
Om te zorgen dat uw kind nuchter is, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag normaal eten en drinken. 

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer eten, ook geen snoepjes. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. 
  • Uw kind mag geen melk(producten), koolzuurhoudende dranken en roosvicee meer drinken.
  • Uw kind mag nog wel drinken: water, helder appelsap, ranja, thee met suiker (zonder melk) en/of een waterijsje (bv. raketje). 
    • Weegt uw kind minder dan 10 kg, dan mag het maximaal 50 ml per uur drinken.
    • Weegt uw kind meer dan 10 kg, dan mag het maximaal 100 ml per uur drinken.

Tot 4 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag nog borstvoeding drinken.

Vanaf 1 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer  drinken. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als uw kind naar de behandeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag nog wel.

Het is belangrijk dat u deze regels goed opvolgt, omdat anders de behandeling niet door kan gaan.

Gebruikt uw kind medicijnen?

Neem de medicijnen die uw kind thuis gebruikt mee naar het ziekenhuis, het liefst in de originele verpakking. Omdat uw kind maar kort is opgenomen, gebruikt uw kind tijdens de opname de eigen medicijnen. Tenzij dit anders met u is afgesproken. Neem ook eventueel insuline, glucosemeter met toebehoren en puffer mee. Het kan zijn dat uw kind de puffer nodig heeft na de behandeling.

Verdere voorbereidingen thuis

  • Koop alvast een grotere maat luiers. U heeft ook een kleinere maat luiers of kraam/maand verband nodig. Verderop leggen we u uit waarom u deze nodig heeft.
  • U kunt eventueel zelf kleding op maat maken. U kunt ook een grotere maat kleding of kleding van soepel vallende stof kopen. Voor aangepaste kleding kunt u op het internet verschillende adressen vinden. Gebruik hiervoor de zoekterm: 'kleding spreidbroek'.
  • Uw kind past met het gipsbroekje minder goed in uw autostoeltje. Door het diepste gedeelte van de autostoel op te vullen met een kussentje of handdoeken, zal uw kind er beter in passen. De firma Maxi-Cosi heeft een bruikleenservice van autostoeltjes voor kinderen met een heupdysplasie. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Maxi-Cosi.
  • In de kinderwagen legt u een klein kussentje onder de beentjes ter ondersteuning. Dit voorkomt dat de rug hol trekt.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afdeling Kinderdagbehandeling. Gebouw A, verdieping 6. 

Tijdens de behandeling

Het aanleggen van een gipsbroek doen we op de operatiekamer. Uw kind krijgt namelijk algehele anesthesie (narcose). Voordat de gipsbroek wordt aangelegd, maakt de orthopeed op de operatiekamer eerst een arthogram. Dit betekent dat met behulp van een röntgenfoto met contrastvloeistof het heupgewricht zichtbaar wordt gemaakt. Hier merkt uw kind niets van, dit gebeurt pas als uw kind slaapt. Daarna worden de heupjes en beide beentjes in het gips gezet. Soms plaatsen we een stokje op kniehoogte tussen de beentjes. Dit is voor meer stabiliteit. 

Adviezen voor thuis

Controleer regelmatig:

  • of het gips niet te strak zit. U ziet dan rondom de billen, rug en voeten een abnormale zwelling van de huid;
  • de houding van uw kind, verander deze om drukplekjes te voorkomen;
  • of er geen scherpe randjes of uitsteeksels aan zitten;
  • of de teentjes mooi roze zijn en de voetjes niet te koud of te warm zijn;
  • of de teentjes en voetjes goed kunnen bewegen.

Het is mogelijk om uw kind in een buik- of rugdrager te dragen. De beentjes steken zijwaarts uit. Ondersteun met optillen van uw kind ook de billen. Anders is het zwaar voor uw kindje. 

Twijfelt u? Bel dan naar gipskamer.

Gipsbroek schoon houden

Hoewel uw kind een gipsbroek heeft gekregen, blijft er genoeg ruimte over voor een hygiënische verzorging. De gipsmeester komt na de behandeling bij u langs op de afdeling om de randen van het gips af te plakken met badstof en tape. De gipsmeester legt u ook uit hoe u bij uw kind de luier kunt verschonen. 

Belangrijk is dat u vaker de luier verschoont om te voorkomen dat het gips vies wordt. Daarnaast is het handig om een maand- of kraamverband (of een kleinere maat luier) tussen de benen te leggen en de uiteinden onder de gipsbroek te stoppen. Over de gipsbroek heen legt u een grotere maat luier aan. Zorg ervoor dat de anti-lekrandjes bij de benen zo veel mogelijk op de huid zitten en niet op de gipsbroek. Is het gips nat geworden, dan kunt u het gips met een lauwwarme föhn drogen.

Wanneer uw kind ligt, zorg dan dat de beentjes en de voetjes altijd goed met een kussen of een handdoek ondersteund zijn! Dit is erg belangrijk en voorkomt dat de rug hol trekt.

Bij vragen kunt u bellen naar de:  

  • de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer: (073) 553 60 50. 
  • de gipskamer, telefoonnummer: (073) 553 27 12. De gipskamer is bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur. 
  • de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00. Doe dit alleen bij spoed.

Wilt u meer weten over aangeboren heupafwijkingen en nog meer praktische tips lezen? Kijk dan op www.heupafwijkingen.nl.