Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Behandeling

Gipsbroek bij kinderen met heupdysplasie

Bij kinderen met heupdysplasie kan tijdelijk een gipsbroek nodig zijn.

Dit betekent dat de heupjes en beide beentjes in het gips worden gezet. Het aanleggen van een gipsbroek doen we op de operatiekamer, onder algehele anesthesie. 

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de behandeling. Lees daarom deze informatie vóór de behandeling goed door! Neem deze informatie ook mee als uw kind komt voor de opname. Wij willen de zorg voor thuis graag samen met u bespreken. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, JBZ-patiëntenpas en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-057
Laatste revisie: 2 april 2021 - 17:06
Hoe verloopt de behandeling?

Gipsbroek bij kinderen met heupdysplasie

Uw kind voorbereiden

Een goed voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Daarom heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis een eigen kinderwebsite: www.halloziekenhuis.nl. Waarschijnlijk is uw kind te jong om de website te bekijken. Toch kan de website een beeld geven over wat u kunt verwachten tijdens de opname. 

Kan uw kind op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. 

PreOperatieve Screening (POS/Intake)

Het is belangrijk dat uw kind goed en veilig wordt voorbereid op de behandeling. Daarom brengt u enige tijd voor de opname in het ziekenhuis een bezoek aan het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling (POS/Intake). Deze afspraken zijn meestal telefonisch. De anesthesist kan het nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. De afspraak op de afdeling POS/Intake duurt ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS/Intake zijn belangrijk; de behandeling kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Om u voor te bereiden op het gesprek, kunt u de pagina 'Anesthesie bij Kinderen' lezen. U kunt eventuele vragen bespreken tijdens uw bezoek aan de afdeling POS/Intake. 

Informatieboekje

Op de afdeling POS/Intake of polikliniek Kindergeneeskunde krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op de opname van uw kind. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Voor de behandeling moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover instructies van het Planbureau.

Gebruikt uw kind medicijnen?

Neem de medicijnen die uw kind thuis gebruikt mee naar het ziekenhuis, het liefst in de originele verpakking. Omdat uw kind maar kort is opgenomen, gebruikt uw kind tijdens de opname de eigen medicijnen. Tenzij dit tijdens anders met u wordt afgesproken. Neem ook eventueel insuline of ‘puffers’ mee in de originele verpakking. Het kan zijn dat uw kind een ‘puffer’ nodig heeft na de behandeling.

Verdere voorbereidingen thuis

 • Koop alvast een grotere maat luiers en inlegkruisjes of maandverband.
 • U kunt eventueel zelf kleding op maat maken. Voor aangepaste kleding kunt u de website: www.kiekhipwear.nl bekijken. Hier vindt u informatie over kleding en het verhuur van kinderwagens, buggy’s, stoelen en dergelijke.
 • U kunt alvast het autostoeltje aanpassen door een kussen onder de beentjes en voetjes te leggen. De firma Maxi-Cosi, heeft een bruikleenservice van autostoeltjes voor kinderen met een heupdysplasie. Voor meer informatie kunt u bellen naar Maxi-Cosi Consumenten Contact team, telefoonnummer: 088 123 24 42.
 • In de kinderwagen legt u een kussen voor een goede ondersteuning onder de voetjes.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afdeling Kinderdagbehandeling. Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. 

Tijdens de behandeling

Het aanleggen van een gipsbroek doen we op de operatiekamer. Uw kind krijgt namelijk algehele anesthesie (narcose). Voordat de gipsbroek wordt aangelegd, maakt de orthopeed op de operatiekamer eerst een arthogram. Dit betekent dat met behulp van een röntgenfoto met contrastvloeistof het heupgewricht zichtbaar wordt gemaakt. Hier merkt uw kind niets van, dit gebeurt pas als uw kind slaapt. Daarna worden de heupjes en beide beentjes in het gips gezet en wordt tussen de beentjes op kniehoogte een stokje geplaatst. Dit is voor meer stabiliteit.

Adviezen voor thuis

Controleer regelmatig:

 • of het gips niet te strak zit. U ziet dan rondom de billen, rug en voeten een abnormale zwelling van de huid;
 • of er geen scherpe randjes of uitsteeksels aan zitten;
 • of de teentjes mooi roze zijn en de voetjes niet te koud of te warm zijn;
 • of de teentjes en voetjes goed kunnen bewegen.

Twijfelt u? Bel dan naar de gipskamer.

Gipsbroek schoon houden

Hoewel uw kind een gipsbroek heeft gekregen, blijft er genoeg ruimte over voor een hygiënische verzorging. De gipsmeester komt na de behandeling bij u langs om de randen van het gips af te plakken met badstof en tape. Dit kunt u thuis zelf vervangen als het vochtig of vies is geworden. Tape kunt u kopen bij de apotheek en drogist. Badstof kunt u bestellen via www.lomedshop.nl.

Belangrijk is dat u vaker de luier verschoont om te voorkomen dat het gips vies wordt. Is het gips nat geworden, dan kunt u het gips met een lauwwarme föhn drogen. Wanneer uw kind ligt, zorg dan dat de beentjes en de voetjes altijd goed ondersteund zijn! Dit is erg belangrijk en u kunt dit doen met een kussen.

Bij vragen kunt u bellen naar de:  

 • de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer: (073) 553 60 50. 
 • de gipskamer, telefoonnummer: (073) 553 27 12. Bel tijdens kantooruren. 
 • de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00. Doe dit alleen bij spoed.

Wilt u meer weten over aangeboren heupafwijkingen? Kijk dan op www.heupafwijkingen.nl.