Headerafbeelding
Verpleegkundige verwelkomt patiënt op de dagbehandeling
Behandeling

Facetblokkade

Facetblokkade is een behandeling waarbij de zenuwen naar de steungewrichtjes van de wervelkolom worden behandeld.

Dit wordt gedaan met behulp van warmte. Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas, of lage rug. Het doel van de behandeling is om uw pijnklachten te verminderen. Als uw klachten uitgaan van de wervelkolom, dan kunt u in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor deze behandeling. 

Let op! Als u op de dag van de behandeling geen pijn heeft moet u de afspraak afbellen en een nieuwe afspraak maken.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw JBZ-patiëntenpas
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code ANE-009
Laatste revisie: 8 februari 2023 - 12:05
Hoe verloopt de behandeling?

Facetblokkade

Hoe bereidt u zich voor?

U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. U mag van tevoren gewoon eten en drinken.

Let op!

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom, Marcoumar, ibuprofen, aspirine, Ascal, enzovoort? Dan mag u deze soms een aantal dagen voor de behandeling niet meer innemen. De arts zal u hierover informeren. Als u Sintrom of Marcoumar gebruikt moet u contact opnemen met de Trombosedienst zodra de datum van de behandeling bekend is.
  • Bent u allergisch voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen? Geef dit dan van tevoren door.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Vertel dit dan voor de behandeling aan de anesthesioloog. Dit is belangrijk omdat er tijdens de behandeling met röntgenstraling wordt gewerkt.
  • U mag na de behandeling de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Bent u verhinderd? Geef dit dan tenminste 24 uur vóór de afspraak door aan de polikliniek Pijnbestrijding. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats geholpen worden. Zo blijft de wachtlijst beperkt.

Waar meldt u zich?

Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de Infobalie op de Boulevard (bovenaan de roltrap). Van daaruit wordt u doorverwezen naar de polikliniek Pijnbestrijding in het A-gebouw, 3e verdieping. Daar neemt u plaats in de wachtkamer;  u wordt opgehaald.

Tijdens de behandeling

In de behandelkamer zijn naast de behandelend arts ook nog 1 verpleegkundige een secretaresse en een röntgenassistente aanwezig. De verpleegkundige helpt u om de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel. Daarna zal de arts, meestal onder röntgendoorlichting, nauwkeurig de plaats bepalen. Eerst wordt uw huid verdoofd en daarna wordt de naald geplaatst. Als de naald op de juiste plaats staat, wordt de naaldpunt verwarmd tot een vooraf bepaalde temperatuur.

Na de behandeling blijft u nog ongeveer een half uur. U mag dezelfde dag naar huis. U krijgt een vervolgafspraak mee.

Effect behandeling

Het is van belang om te weten dat het effect van de warmtebehandeling pas na enkele weken kan optreden.

Op de plaats waar de naald is ingebracht kunt u last hebben van napijn. Deze pijn kan een paar weken aanhouden, maar is altijd tijdelijk van aard. U mag een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol.

Risico's

Zoals bij iedere behandeling, bestaat er ook bij deze behandeling een kleine kans op complicaties. Als mogelijke complicatie van deze behandeling kunt u minder gevoel ervaren in het huidgebied van de betreffende zenuwtjes.

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Pijnbestrijding, op het telefoonnummer (073) 553 26 57. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.