Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Energie- en eiwitverrijkte voeding bij corona

Tijdens ziekte heeft uw lichaam (tijdelijk) extra energie en eiwit nodig.

Door ziekte kan het zijn dat u minder eet en dus minder voeding binnen krijgt, bijvoorbeeld door minder eetlust of andere klachten. In het ziekenhuis bieden wij u daarom een energierijk en eiwitrijk menu aan. Ook krijgt u extra tussendoortjes en/of drinkvoeding aangeboden.

In deze informatie staan adviezen om ervoor te zorgen dat u thuis voldoende energie en eiwit binnen krijgt. Als u weer hersteld bent is extra energie en eiwit niet meer nodig. U kunt dan de voedingsadviezen van het Voedingscentrum opvolgen voor een gezonde voeding.

Lees meer

Energie

Energie (calorieën) is de brandstof voor uw lichaam. Het is onder andere nodig om te bewegen en het lichaam warm te houden. Bij ziekte werkt uw lichaam extra hard aan herstel en heeft u extra energie nodig.

Eiwit

Eiwitten zijn bouwstoffen voor uw lichaam. Ze zijn nodig voor het herstel van uw longen na besmetting met het coronavirus. Bovendien zijn eiwitten nodig voor het behoud en de opbouw van spieren en het afweersysteem. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, gevogelte, kaas, eieren, zuivelproducten, brood en peulvruchten.

Energie- en eiwitverrijkte voeding

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code COR-017
Laatste revisie: 31 maart 2020 - 13:22
Energie- en eiwitverrijkte voeding

Energie- en eiwitverrijkte voeding bij corona

Drinkvoeding is een kant-en-klare vloeibare medische voeding die u kunt drinken. Hierin zitten veel voedingstoffen. U kunt het tijdelijk extra gebruiken naast uw normale voeding. Er zijn verschillende soorten en smaken drinkvoeding te krijgen. De meeste varianten leveren per flesje de voedingswaarde die vergelijkbaar is met twee boterhammen.

Wilt u na ontslag drinkvoeding blijven gebruiken, belt u dan naar de afdeling Diëtetiek. Drinkvoeding wordt bij u thuis geleverd en u komt in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Dit heeft te maken het met eigen risico, dat per jaar wordt vastgesteld.

Tips voor het gebruik van drinkvoeding

  • Verdeel het gebruik van de flesjes over de dag, zodat u uw eetlust houdt.
  • U kunt de drinkvoeding kan in meerdere kleine porties verdelen. Als u wilt kunt u de drinkvoeding uit een glas of beker drinken.
  • Drink rustig, denk aan 1 ½ tot 2 uur per flesje.
  • Drinkvoeding op melk en yoghurtbasis kunt u mengen met melk of karnemelk.
  • De zoete smaak verminderd door de drank koud te drinken, door de drinkvoeding te mengen of door een ijsblokje toe te voegen.
  • Drinkvoeding kunt u verwarmen (niet koken), bijvoorbeeld de koffiesmaak.
  • Een geopend flesje kunt u 2 uur buiten de koelkast bewaren en 24 uur in de koelkast. Ongeopende flesjes kunt u buiten de koelkast bewaren tot de houdbaarheidsdatum die vermeld staat op de verpakking.

Bent u bekend bij de trombosedienst? Geef dan door dat u drinkvoeding gebruikt.

Het bijhouden van uw gewicht is een hulpmiddel om te bepalen of u voldoende energie binnenkrijgt. U kunt uw gewicht in de gaten houden door 1 tot 2 keer per week te wegen. Doet u dat het liefst in de ochtend voor het ontbijt op een vaste weegschaal. Wanneer u gewicht verliest, meld dit dan bij uw huisarts of diëtist.

De volgende tips kunnen u helpen om voldoende te eten

  • Eet vaker kleine maaltijden, verspreid het eten over de dag.
  • Neem de tijd voor het eten en eet rustig.
  • Gebruik zo veel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, volle melk en volvette kaas (48+).
  • Gebruik ruim (room)boter of margarine op brood.
  • Beleg uw brood dubbel, het liefst met hartig beleg zoals kaas, vleeswaren, vis en ei. U kunt ook een een los plakje of stukje hartig beleg eten.
  • Neem bij elke maaltijd een melkproduct zoals (volle) melk, karnemelk, chocolademelk, drinkyoghurt, yoghurt, kwark of vla.
  • Drink 1 ½ tot 2 liter per dag.
  • Koffie, thee, water light frisdranken leveren geen energie en eiwitten. Drink deze niet te veel. U kunt beter melkproducten of sap gebruiken.
  • Gebruik geen bouillon of heldere soep zonder vlees of vulling. Dit vult de maag maar heeft nauwelijks voedingswaarde. Gebruik liever een gevulde soep met vlees.

Vermoeidheid

  • Neem vaker kleine maaltijden per dag, probeer om de 2 uur iets te eten.
  • Gebruik licht servies zodat eten en drinken zo min mogelijk kracht kost.
  • Maak meer gebruik van zachte en/of vloeibare voeding.
  • Drink eventueel met een kort rietje.

Misselijkheid

  • Voorkom een lege maag door regelmatig iets kleins te eten, 6 tot 8 keer per dag.
  • Gebruik koud eten, bijvoorbeeld vleeswaren in plaats van een stuk vlees bij de warme maaltijd. U kunt ook een broodmaaltijd of maaltijdsalade gebruiken.
  • Vermijd sterke geuren van eten en drinken.
  • Laat zo mogelijk de maaltijden door anderen klaarmaken. U kunt het opwarmen in de magnetron.
  • Drink voldoende, het liefst dranken met een voedingswaarde zoals zuivel. Drink door een rietje.

Slijmvorming

  • Gebruik voedingsmiddelen met een frisse/zure smaak, zoals yoghurt en kwark.
  • Drink regelmatig kleine slokjes koud water bij het eten of drinken. Doe doe dit ook tussendoor als u drinkvoeding gebruikt.
  • Neem gerust een klein waterijsje, dat is fris en met het slikken gaat het slijm weg.

Diarree

  • Drink voldoende om het vocht dat u verliest aan te vullen.
  • Gebruik kleine maaltijden verspreid over de dag. Daardoor prikkelt u het maagdarmkanaal zo min mogelijk.
  • Zorg dat u zo min mogelijk lactose (=melksuiker) binnen krijgt. Kies liever voor zure melkproducten zoals yoghurt en kwark, in plaats van zoete melkproducten zoals chocolademelk en vla. In drinkvoeding zit nauwelijks lactose, dit kunt u gewoon gebruiken.

Als u de laatste weken slecht heeft gegeten, is de kans groot dat u onvoldoende vitamines en mineralen binnen hebt gekregen. Om een risico op een tekort te voorkomen kunt u een multivitaminesupplement gebruiken met 50 tot 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). U kunt het supplement blijven gebruiken tot u weer hersteld bent of het potje leeg is.

Als u drinkvoeding gebruikt, dan krijgt u hiermee ook extra vitaminen en mineralen binnen. U hoeft dan niet een extra multivitaminesupplement te gebruiken.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u bellen naar de afdeling Diëtetiek, telefoonnummer (073) 553 20 19. Zij zijn op werkdagen te bereiken van 08.30 tot 17.00 uur. Zo nodig kunt u dan een (bel)afspraak maken met de diëtist of wordt u doorverwezen naar een diëtist bij u in de buurt.