Headerafbeelding
Zon schijnend op de kersenbloesem in binnentuin
Behandeling

Continue Cyclische Peritoneaal Dialyse (CCPD)

CCPD is een vorm van buikvliesspoeling (peritoneaal dialyse).

CCPD wordt ook wel APD (Automatische Peritoneaal Dialyse) genoemd. CCPD voert u zelf uit en gebeurt ’s nachts terwijl u slaapt. Deze behandeling is geschikt als u overdag meer vrijheid wilt hebben. Het is namelijk meestal niet nodig om overdag nog een wisseling uit te voeren. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Betrokken afdelingen

Code DIA-200b
Laatste revisie: 24 augustus 2020 - 10:13
Hoe verloopt de behandeling?

Continue Cyclische Peritoneaal Dialyse (CCPD)

  • Deze behandeling voert u zelf uit en gebeurt ’s-nachts terwijl u slaapt. U bent verbonden aan een machine die naast uw bed staat en die de wisselingen automatisch voor u doet.
  • Niet iedereen komt voor APD in aanmerking. Als u wilt weten of u hiervoor in aanmerking komt, kunnen we dit ongeveer drie maanden na de katheterimplantatie onderzoeken met een zogenoemde PET-test. PET staat voor ‘peritoneaal equilibrium test’. Met deze test kijken we of uw buikvlies geschikt is voor APD. Als blijkt dat u in aanmerking komt voor APD, kunt u overstappen van CAPD naar APD. U start dus altijd eerst met CAPD, ook als u kiest voor APD.