Headerafbeelding
Borstcentrum
Behandeling

Borstreconstructie met lipofilling

Bij een borstreconstructie met lipofilling wordt een nieuwe borst opgebouwd met uw eigen vetweefsel.

De vorm van uw borst is veranderd. Dit kan komen doordat uw borstklierweefsel is verwijderd of vanwege een andere reden. U wilt graag dat de vorm van uw borst wordt hersteld. Dit is mogelijk met het gebruik van uw eigen vetweefsel. Deze methode heet lipofilling.

Lees meer

Het vetweefsel dat we gebruiken kunnen we uit uw buikwand, bovenbeen of flanken halen. Dit hangt af waar u vetweefsel kunt en wilt missen. Met speciaal apparatuur wordt het vetweefsel los gespoeld en opgezogen. Vervolgens wordt het vetweefsel weer aangebracht op de plaats van de nieuw te vormen borst. Er kunnen meerdere operaties nodig zijn.

De plastisch chirurg bespreekt uitgebreid met u wat u van de operatie kunt verwachten. Ook bespreekt de arts andere behandelingsmogelijkheden en de mogelijke bijbehorende risico’s met u.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Meer informatie

Code PCH-053
Laatste revisie: 19 december 2023 - 14:34
Hoe verloopt de behandeling?

Borstreconstructie met lipofilling

Wordt de behandeling vergoed?

Lipofilling wordt vanuit het basispakket vergoed. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. U komt in aanmerking voor vergoeding wanneer sprake is van de correctie van:

  • Een volumedefect van de borst dat een minimale diameter van twee centimeter heeft en dat ligt in het decolleté.
  • Een volumedefect van de borst dat resulteert in asymmetrie van twee cupmaten of meer.
  • Complicaties of ernstige pijnklachten als gevolg van een tekort aan onderhuids weefselbedekking na plaatsing van een prothese.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Medische fotografie

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt door de medisch fotograaf. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Verdere voorbereidingen thuis

  • U mag 8 weken voor de operatie niet roken. Roken zorgt voor het dichtknijpen van bloedvaten. Hierdoor komt er te weinig voeding bij de vetcellen in de nieuw gevormde borst. De vetcellen overleven daardoor niet en het resultaat zal tegenvallen.
  • Bij afname van het vetweefsel van de buikwand en flanken, adviseren we u na de operatie een strakke, hoge onderbroek te of figuur corrigerende step-in dragen. Deze moet u van tevoren kopen en meenemen op de dag van de operatie.

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

  • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om na de operatie niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

Met een speciale techniek maken we het vetweefsel los. Door slechts een klein gaatje zuigen we onderhuids vetweefsel op. Dit weefsel plaatsen we vervolgens op de plaats van de nieuw te vormen borst.

Dit gaatje sluiten we met een enkele oplosbare hechting. Dit verbinden we met een pleister. Daarna brengen we een dik verband aan.

De operatie duurt ongeveer 1 uur. Dit is afhankelijk van wat de arts aan uw borst moet herstellen.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Net als tijdens de operatie controleren we voortdurend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Zodra u wakker bent en u zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

Uw borst is in een dik en warm verband ingepakt. Dit verband zorgt ervoor dat de nieuw aangebrachte vetcellen goed op temperatuur blijven.

Naar huis

U mag na de operatie nog dezelfde dag naar huis. Na de operatie moet u de strakke hoge onderbroek of de figuur corrigerende stepp-in dragen. Voordat u naar huis gaat, wordt het verband verwijderd.

Risico's

Bij iedere operatie kunnen er complicaties optreden zoals trombose, een longontsteking, een nabloeding of wondinfectie.

Gemiddeld blijft er 60-70% van het aangebrachte vetweefsel uiteindelijk zitten. Veel bewegen en roken zorgt ervoor dat het vetweefsel zelfs in zijn geheel kan verdwijnen. Als vetcellen niet overleven, kan dit tot ontsteking leiden. Daarom is het belangrijk dat u zich goed aan de leefregels houdt om deze operatie te laten slagen.

In de borst kunnen na de operatie goedaardige cysten ontstaan. Bij een controle door een röntgenfoto kunnen we deze goed onderscheiden van een kwaadaardige cyste.

Door het bestaan van littekenweefsel als gevolg van eerdere operaties of bestraling, is het mogelijk dat de huid niet goed rekt. Hierdoor kan een mindere vorm van de borst ontstaan dan verwacht.

Resultaat

Het definitieve resultaat is pas 3 maanden na de operatie zichtbaar.

Bij een kleine afwijking van de borst kan het effect al na één operatie verholpen zijn. Voor het herstellen van een groter deel of zelfs een gehele borst kunnen wel 5 operaties nodig zijn. Tussen de operaties zit altijd een minimaal 3 maanden.

De hoeveelheid vetweefsel die in de nieuw gevormde borst blijft bestaan, is niet altijd gelijk. Van het nieuwe vetweefsel blijft ongeveer 60-70%  bestaan. Er zijn ook gevallen bekend, waarbij er bijna geen vetweefsel in de nieuw te vormen borst overleeft. Gelukkig gebeurt dit slechts bij een zeer gering aantal patiënten. Als er géén vetweefsel over blijft, kunnen we kiezen voor een andere methode om de borst alsnog te herstellen.

Nadat een gehele borst gevormd is, kunt u kiezen om een tepelreconstructie en/of tepelhoftatouage te laten doen. Beide ingrepen kunnen gebeuren onder plaatselijke verdoving en duren ongeveer een half uur.

Uw lichaam heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen. Daarom kunt u zich na de operatie moe voelen. De adviezen die we u meegeven helpen u om te herstellen. Ook heeft u hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

Adviezen voor thuis

Op de plaats van de gevulde borst mag geen druk worden uitgeoefend, dus ook geen BH.

  • U mag 2 weken geen BH dragen. Er mag namelijk geen druk bestaan op de nieuwe borst, aangezien de nieuwe vetcellen dan weggedrukt worden.
  • Het hechtingsproces van de vetcellen duurt 2 weken. In deze periode is het erg belangrijk volledige rust te houden.
  • Draag warme kleding over de borsten.
  • Uit het gaatje waar het vetweefsel is afgenomen, lekt soms nog wat vocht. Dit kan een aantal dagen duren, maar stopt vanzelf. U kunt 1 x per dag de pleisters vervangen.
  • Op de plaats waar het vetweefsel is verwijderd, heeft u een beurs gevoel. U kunt dit vergelijken met een zware spierpijn. Deze pijn kan 2 tot 4 weken duren. U krijgt een recept mee voor pijnstillers.
  • Onregelmatigheden en blauwe plekken verdwijnen in 3-4 weken.
  • De strakke, hoge onderbroek moet u 4 tot 6 weken na de operatie dragen. U mag alleen tijdens het douchen/wassen de onderbroek even uitdoen.
  • U mag 6 weken niet meer dan 5 kg tillen.
  • U mag 6 weken geen inspanningen verrichten die u kunt vergelijken met sporten. 
  • U mag ook nà de operatie 8 weken niet roken.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Na 1 tot 2 weken en na ongeveer 8 weken komt u voor controle naar de polikliniek. In overleg met u plannen we de (eventuele) volgende operatie.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.