Headerafbeelding
Let me be your shelter, Ton van der Vleuten
Behandeling

Behandelschema met injecties

Wanneer er geen goede eisprong is, krijgt u hormooninjecties om de eicel te laten rijpen.
Information in English

Hoe verloopt de behandeling?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Digitale kinderwenspoli

Speciaal voor patiënten van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde hebben wij de digitale kinderwenspoli. Hier kunt u vragen stellen aan ons team, maar ook heel gemakkelijk informatie vinden over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Er is ook een forum waar u met andere patiënten in contact kunt komen. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-305
Laatste revisie: 6 december 2023 - 09:52
Hoe verloopt de behandeling?

Behandelschema met injecties

Wanneer begint u met de behandeling?

Krijgt u een menstruatie en wilt u beginnen met de behandeling? Dan belt u naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde op het moment dat de menstruatie goed doorzet.

U maakt een afspraak voor de uitgangsecho. Op één van de eerste 5 cyclusdagen moet deze echo gedaan worden. Een uitgangsecho is alleen nodig als u in de vorige maand ook een hormoonbehandeling heeft gehad en u meteen doorgaat met een nieuwe behandeling. 

Hoe gebruikt u de injecties?

schema voor injecties

Instructiefilmpjes

Op deze pagina's kunt u instructies vinden voor het zetten van de injecties.

Gonal-F injecties

In een normale cyclus zorgt het hormoon FSH voor de groei van eiblaasjes in de eierstokken. De hersenen maken FSH en geven het af aan het bloed. Het hormoon FSH wordt via onderhuidse injecties in de buik gegeven. Dit zijn de Gonal-F injecties.

U begint vanaf de 3e cyclusdag elke dag met deze injecties. U spuit op een vast tijdstip tussen 16.00-20.00 uur. U gaat hiermee door tot de arts zegt dat u mag stoppen. Bij de echo controles hoort u met welke hoeveelheid u verder moet spuiten. Meestal komt u na 2 à 3 dagen terug. Door deze controles kunnen we ook het juiste moment van de Ovitrelle injectie bepalen.

Ovitrelle® voorgevulde spuit

Het Humaan Choriongonadotrofine (HCG) is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door het lichaam wordt gemaakt. De arts kan een Ovitrelle injectie voorschrijven zodat het eitje zelf uit de eierstok vrijkomt. Het zorgt voor de laatste rijping en eisprong.

De injectie krijgt u één keer in een cyclus. De arts of verpleegkundige geeft aan op welke dag dat is. 

De Ovitrelle spuit u om 07.00 uur in de ochtend.

Hoe leert u zelf spuiten?

Beide injecties kunt u zelf onder de huid inspuiten. De verpleegkundige  Voortplantingsgeneeskunde geeft u hier uitleg over. Ook uw partner kan het leren. U zult zien dat er weinig verkeerd kan gaan. U kunt een afspraak maken voor een spuitinstructie.

Wat zijn de bijwerkingen?

Er zijn weinig bijwerkingen van FSH en HCG. Bijwerkingen die soms voorkomen zijn gezwollen borsten, maag- en darmklachten, hoofdpijn en een veranderd humeur. De injecties kunnen gevoelig zijn en soms kan er huiduitslag voorkomen op de plaats van de injectie.

Als u vragen heeft, kunt u deze stellen aan de verpleegkundige via de digitale Kinderwenspoli.

Voor spoedgevallen (buiten werktijden) die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kunt u bellen naar spoedafdeling van Gynaecologie en Verloskunde, telefoonnummer: (073) 553 20 20.