Headerafbeelding
VR-bril
Behandeling

Behandeling VR bril bij chronische nekklachten

Bij de behandeling van nekklachten kunnen we soms Virtual Reality (VR) inzetten.

Virtual Reality is een werkelijkheid die met een computer gemaakt is. Via een speciale VR-bril kunt u deze werkelijkheid zien, ervaren en er zelf aan deelnemen. Tijdens de behandeling krijgt u een VR-bril op en volgt u een speciaal oefenprogramma. Uw fysiotherapeut helpt u hierbij. Hiermee willen we bereiken dat uw nekgewrichten beter bewegen, waardoor de pijnklachten in uw nek, hoofd, hals en armgebied te verminderen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code REV-123
Laatste revisie: 19 april 2022 - 16:39
Hoe verloopt de behandeling?

Behandeling VR bril bij chronische nekklachten

Bij de behandeling van uw nekklachten met Virtual Reality, gebruiken we een speciaal programma. Als u de VR-bril opzet, ziet u levensechte beelden die met u meebewegen. Zo lijkt het of u in een andere werkelijkheid bent. Dit helpt u te ontspannen en het geeft afleiding waardoor u minder pijn ervaart. Uw eigen fantasie en de ontspanning helpen u bij het leren omgaan met uw klachten. Maar ook om weer plezier te krijgen in bewegen. We zijn ervan overtuigd dat uw herstel makkelijker wordt als u met plezier en en door te spelen traint en ziet wat u kunt.

Tijdens de behandeling krijgt u een VR-bril op. De zorgverlener legt in stapjes uit wat u gaat ervaren. In de VR-bril ziet u een andere omgeving, of ‘wereld’. Het programma heeft verschillende werelden met ieder een eigen doel. Zo kunt u via een spel oefeningen doen of u kunt zich ontspannen in een mooie omgeving. Afhankelijk van uw klachten passen we de werelden aan. Tijdens de oefeningen meet de VR-bril de bewegingen van uw nek. De resultaten ziet u na de oefening terug in de VR-bril.

De behandeling met de VR-bril gebeurt tijdens uw normale behandeling bij de Tolbrug. Deze behandeling kost niets extra. U kunt meerdere behandelingen met de VR-bril per week krijgen en over een langere periode.

De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten

Na de behandeling kunt u korte tijd een moe gevoel hebben in het gebied van uw nek. Heel soms komt meer pijn voor.

De behandeling is niet geschikt als u kanker hebt (gehad) of als u een breuk heeft (gehad) in uw wervelkolom. Vertel dit dan aan uw zorgverlener. Bespreek ook met uw zorgverlener als u:

  • net geopereerd bent in het nekgebied;
  • in de afgelopen week een ongeluk heeft gehad dat klachten aan de nek heeft veroorzaakt;
  • soms heel erg duizelig bent;
  • last heeft van hevige reisziekte.

Als u nog vragen heeft neemt u dan gerust contact met ons op. Het secretariaat Tolbrug Specialistische revalidatie kunt u bereiken via telefoonnummer (073) 556 56 00. Mailen kan natuurlijk ook, naar info@tolbrug.nl.