Calcium
Extra calcium kan nuttig zijn om osteoporose te voorkomen. Vooral als u onvoldoende calcium binnenkrijgt via uw voeding. Bijvoorbeeld als u vegetarisch eet, een lactose-intolerantie heeft of onvoldoende zuivel neemt.
De gewenste hoeveelheid calcium is ten minste 1000 tot 1200 mg per dag.
- Deze hoeveelheid bereikt u als u naast de basisvoeding, ongeveer 4 zuivelproducten per dag gebruikt. Bijvoorbeeld melkproducten of plakken kaas. Melkproducten zijn bijvoorbeeld melk, koffiemelk, yoghurtdranken, kwark en sojamelk (verrijkt met calcium).
- Andere voedingsmiddelen waar calcium in zit, zijn bijvoorbeeld groene bladgroenten, broccoli en noten.
- Er zijn verschillende producten waar extra calcium aan is toegevoegd, zoals met calcium verrijkte melk en sojamelk, frisdranken, siropen, margarines en biscuits. Hiermee kunt u het calcium in uw voeding aanvullen.
We adviseren om 4 zuivelproducten of andere calcium houdende producten per dag te eten.
Vitamine D
Het lichaam heeft voldoende vitamine D nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Vitamine D wordt vooral via de huid aangemaakt, als deze met zonlicht in aanraking komt. U krijgt in de zomer voldoende vitamine D binnen als u elke dag minimaal 30 minuten buiten bent met blote armen en/of benen.
In de winter komt u hierdoor dus al snel tekort. Daarom is het advies om elke dag minimaal 30 minuten naar buiten te gaan met een onbedekt gezicht en blote handen.
Vitamine D zit ook in een aantal voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in sommige margarines en vette vis, zoals zalm, paling, haring, sardines en makreel. Uit onderzoek blijkt dat Vitamine D uit de voeding niet voldoende is om het vitamine D gehalte in het bloed op orde te houden.