afdelingen kindergeneeskunde wachtkamer

Adviezen bij een risico op ondervoeding bij kinderen

Als uw kind door ziekte (tijdelijk) minder of niet kan eten, loopt het risico ondervoed te raken.

Ondervoeding maakt het moeilijker om van ziekte te herstellen. Daarom proberen we ondervoeding te voorkomen of zo snel mogelijk te behandelen.

Risico op ondervoeding bij kinderen

Alle belangrijke informatie op een rij
Code DIE-048
Laatste revisie: 26 februari 2020 - 10:59
Risico op ondervoeding bij kinderen

Adviezen bij een risico op ondervoeding bij kinderen

Het is erg belangrijk dat uw kind voldoende eet. Het gaat er vooral om dat uw kind genoeg eiwitten en calorieën (= energie) binnenkrijgt. Genoeg eten kan moeilijk zijn. Vooral als uw kind misselijk is en weinig eetlust heeft, of veel onderzoeken krijgt. Vaak helpt het om verdeeld over de dag regelmatig kleine hoeveelheden te eten.

Extra tussendoortjes tijdens opname

In de periode dat uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, kan uw kind extra tussendoortjes bestellen. Uw kind heeft dan per dag in ieder geval meerdere momenten waarop het iets kan proberen te eten, bijvoorbeeld:

8:00 uur: ontbijt
10:00 uur: tussendoortje
12:00 uur: broodmaaltijd
15:00 uur: tussendoortje
17:00 uur: warme maaltijd
19:00 uur: tussendoortje

Het aanbod van extra tussendoortjes tijdens de opname in het ziekenhuis zijn te vinden op het inlegvel "Eiwitverrijkt". Het inlegvel zit bij de menukaart die uw kind heeft gekregen.

Wegen

Het is belangrijk om uw kind regelmatig te wegen. Uw arts vertelt u hoeveel gram uw kind ongeveer aan moet komen in een bepaalde periode. Valt u kind af of komt het niet genoeg in gewicht aan? Bespreekt u dit dan met de kinderarts, huisarts of diëtist.

Aanbieden van kleine hoeveelheden eten

Het is goed om ook thuis regelmatig kleine hoeveelheden eten aan te bieden aan uw kind. Doe dit verdeeld over de dag, net als in het ziekenhuis. Als dit niet genoeg helpt, kan de arts in overleg met de diëtist besluiten om uw kind speciale dieetvoeding te geven.

Tips

• Bied uw kind regelmatig kleine hoeveelheden eten aan. Probeer uw kind minimaal 6 keer per dag iets te laten eten.
  • Besmeer de boterham ruim met dieetmargarine. Beleg het brood extra dik met kaas en/of vleeswaar of geef een plakje kaas of vleeswaar extra uit het vuistje.
  • Geef uw kind regelmatig een beker melk, yoghurt of vla tussendoor. Kies voor volle melkproducten.
  • Geef een ruime portie vlees, vis of vleesvervanger bij de maaltijd.
  • Geef als tussendoortje een blokje kaas of plakje worst.
  • Geef liever geen magere of lightproducten.
  • Zorg voor voldoende variatie.