Woensdag 8 januari 2020

Artsen Jeroen Bosch Ziekenhuis in beroep in tuchtzaak baby Luna

In 2014 werd Luna in het Jeroen Bosch Ziekenhuis geboren. Zij overleed kort na haar geboorte. Een intens verdrietige gebeurtenis die het leven van de ouders voor altijd tekent.

aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping

Vorig jaar november deed het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven uitspraak in de tuchtzaak die de ouders van Luna aanspanden tegen tien artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het Tuchtcollege vond een aantal klachten gegrond en legde drie gynaecologen een waarschuwing op. De betrokken kinderarts kreeg een voorwaardelijke schorsing van een jaar. Alle klachten tegen de zes andere artsen verklaarde het tuchtcollege ongegrond.

De betrokken artsen en het ziekenhuis nemen de uitspraak van het Tuchtcollege zeer serieus. Deze is dan ook goed bestudeerd. Vooral omdat we willen weten hoe we onze zorg nog verder kunnen verbeteren. Wij hebben nogmaals aan medisch specialisten van andere ziekenhuizen gevraagd met ons mee te kijken hierin.

Na bestudering plaatsen wij een aantal vraagtekens bij de inhoud van de uitspraak en bij de zwaarte van de maatregelen. Vooral als het gaat om de voorwaardelijke schorsing van de kinderarts. Vanwege deze vraagtekens hebben de kinderarts en twee van de drie gynaecologen besloten in beroep te gaan bij het Centraal Tuchtcollege. Alle drie de gynaecologen staan achter het beroep, één van hen heeft besloten niet in beroep te gaan.

Ook Luna’s ouders hebben aangegeven in beroep te gaan. Het is vooral voor hen maar ook voor onze artsen emotioneel zwaar om weer tegenover elkaar te staan in de rechtszaal. 

Het beroep bij het Centraal Tuchtcollege is de laatste stap in het medisch tuchtrecht. Op dit moment is nog niet bekend op welke datum het beroep plaatsvindt.

Laatste revisie: 8 januari 2020 - 11:22