Als je weet hoe het gaat, is het niet meer zo akelig

De Endoscopieafdeling wil patiënten goed voorbereiden op een scopie-onderzoek door middel van voorlichtingsfilmpjes. Op de Endoscopieafdeling voeren de specialismen MDL (Maag-, Darm-, en Leverziekten) en Longgeneeskunde endoscopische verrichtingen uit.

Mede dankzij de hulp van de Stichting Vrienden had de Endoscopieafdeling al één voorlichtingsfilmpje, dit tot tevredenheid van patiënten. Daarom heeft de afdeling MDL twee extra voorlichtingsfilmpjes laten maken voor verschillende onderzoeken. Patiënten krijgen nu voorafgaand aan een bronchoscopie, gastroscopie of endoscopische echografie het bijbehorende voorlichtingsfilmpje en een informatiefolder toegestuurd. Voorheen kregen patiënten alleen een informatiefolder over het onderzoek. In de filmpjes wordt uitgelegd hoe je jezelf moet voorbereiden op het onderzoek, hoe het onderzoek verloopt en hoe de eventuele nazorg in zijn werk gaat.

Mensen worden zo stap voor stap voorbereid op een onderzoek, dan is het voor velen van hen niet meer zo akelig. Patiënten zijn positief over de filmpjes, en door de goede voorlichting ervaren velen van hen minder angst en pijn. ‘Het heeft me goed geholpen bij de voorbereiding op het onderzoek, ik maak me niet meer zo druk’, vertelt een patiënt.

Wil je een voorlichtingsfilmpje bekijken? Klik dan hier!

Iemand kijkt naar het voorlichtingsfilmpje op de computer

Code VRIEND-105
Laatste revisie: 16 oktober 2019 - 09:52