Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Seksuologiespreekuur

Het seksuologiespreekuur is bedoeld voor patiënten met seksuologische problemen.

U kunt worden doorverwezen naar het seksuologiespreekuur door de gynaecoloog. Maar dit kan ook een andere medisch specialist zijn. Hangt uw seksuele probleem samen met een lichamelijke aandoening, bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, dan kunt u ook verwezen worden door bijvoorbeeld de neuroloog.

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Anneke Loevesijn
Drs. J. van Loevesijn
Seksuoloog NVVS
Bekijk ons team
Code AFD-075
Laatste revisie: 24 augustus 2021 - 16:43
Over dit spreekuur

Seksuologiespreekuur

Voor wie is dit spreekuur?

Het seksuologiespreekuur is bedoeld voor patiënten met seksuologische problemen. Bijvoorbeeld:

  • pijn bij het vrijen;
  • vaginistisch reageren;
  • geen zin in vrijen;
  • orgasmeproblemen.

Wij adviseren u om uw partner mee te nemen als u een afspraak heeft op het seksuologiespreekuur.

Het eerste bezoek

De seksuoloog luistert naar uw klachten en doet eventueel een lichamelijk onderzoek. De seksuoloog vraagt u naar alles wat u heeft ervaren op het gebied van seksualiteit. Welke normen en waarden rondom seksualiteit heeft u geleerd tijdens uw opvoeding? Kunt u goed uw grenzen en wensen aangeven? En heeft u misschien negatieve seksuele ervaringen? De seksuoloog besteedt ook aandacht aan de aspecten van de seksualiteit die wél goed verlopen.

Na het eerste bezoek, volgt eventueel een behandeling. Bij de behandeling van een seksuologisch probleem probeert de seksuoloog het vrijen weer op gang te brengen. Dit doet de seksuoloog onder andere door gevoelens van angst te verminderen.

Ook richt de behandeling zich op de oorzaak van het probleem: dat kan een relatieprobleem, een lichamelijk probleem, een psychisch probleem  of een combinatie daarvan zijn. Afhankelijk van de oorzaak kijken we wat de meest wenselijke behandeling is: meestal hebben de seksuologen de deskundigheid daarvoor zelf, soms is daarvoor een verwijzing noodzakelijk. Een behandeling bij de seksuoloog kan bestaan uit gesprekken, uit oefeningen die een ander vrijpatroon stimuleren en soms uit medicijnen.