LESS-techniek bij opereren

Steeds meer operaties in het Operatiecentrum worden uitgevoerd met behulp van de LESS-techniek. Het gaat dan om buikoperaties door de chirurg, de uroloog of de gynaecoloog. 

Wat is LESS?

LESS is een operatietechniek waarbij de operateur slechts één klein sneetje maakt om te kunnen opereren. Door deze ene opening brengt de operateur via een kort buisje (de zogenoemde trocar) alle instrumenten en een camera naar binnen. Meestal wordt het sneetje in de navel gemaakt en is het litteken na de operatie dus vrijwel onzichtbaar. Daarnaast hebben patiënten na een operatie met de LESS-techniek minder pijn en herstellen zij meestal sneller omdat er minder beschadigingen zijn aan de buikwand.

Operatiecentrum LESS techniek

Voor wie is de LESS-operatietechniek mogelijk?

LESS is mogelijk voor alle patiënten die een buikoperatie moeten ondergaan. Vrijwel alle procedures die operatief uitgevoerd worden in de buik kunnen worden uitgevoerd met de LESS-operatiemethode. Galblaasverwijdering is de meest uitgevoerde operatie met de LESS-techniek maar ook prostaatoperaties, dikke darmoperaties of de verwijdering van  eierstokken of baarmoeder valt onder de mogelijkheden. 

U kunt altijd bespreken met uw behandelend arts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of de techniek in uw situatie toegepast kan worden. Uw behandelend arts bepaalt per individueel geval of dit mogelijk is.

Wat zijn de voor- en nadelen van de LESS-operatietechniek?

  • Uit onderzoek is gebleken dat de LESS methode minimaal even veilig en goed is als de standaard kijkoperatie.
  • Daarnaast heeft u een klein operatielitteken in de navel dat weinig opvalt.
  • Na de operatie herstelt u meestal snel omdat er weinig beschadigingen zijn aan de buikwand (huid, bloedvaten, spierweefsel en buikvlies).
  • Er is een iets verhoogde kans op een littekenbreuk later. 

De LESS operatietechniek wordt nog niet in veel ziekenhuizen toegepast. De techniek vereist ervaring en deskundigheid van de operateur. Het vergt een goede oog-hand coördinatie en veel training om de techniek onder de knie te krijgen.

Operatiecentrum LESS techniek
Laatste revisie: 21 februari 2024 - 12:27