omarmen

Thema bijeenkomst: het leven (weer) omarmen met en na borstkanker

Borstkanker kan uw leven behoorlijk op z’n kop zetten. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw naasten. Naast de lichamelijke gevolgen, komt er ook op sociaal en emotioneel gebied veel op u af. Hoe omarmt u uw leven (weer) met en na borstkanker?

We heten u graag van harte welkom!

Datum: 26 oktober 2023
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Locatie: Auditorium Jeroen Bosch Ziekenhuis

Deelname is gratis, aanmelden is nodig.

Kies bij het aanmelden welke 2 cafés u graag wilt bijwonen. Zie voor meer informatie onder 'Programma'.

Meld u hier aan!

Programma

De bijeenkomst begint met een korte gezamenlijke opening. Daarna kunt u deelnemen aan 2 borstkankercafés van elk ongeveer 40 minuten. In alle cafés is een spreker en een verpleegkundig specialist aanwezig. Naast een lezing is er aandacht voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen. 

Zowel vooraf als achteraf is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.

Dit zijn de 4 borstkankercafés waar u uit kunt kiezen:

Gezonde leefstijl en borstkanker, wat kunt u zelf doen.

Een gezonde leefstijl draagt bij aan balans in het leven en een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en conditie. Een goed voedingspatroon en lichamelijke beweging helpt u om de therapie beter door te komen. Bij borstkanker weten we verder dat het drinken van alcohol en het hebben van overgewicht een risicofactor is om opnieuw borstkanker te krijgen. In dit café krijgt u informatie en tips over hoe u hier zelf mee aan de slag kunt aan de hand van het leefstijlroer.

Door Hella Bosch, verpleegkundig specialist Borstcentrum JBZ en expert op gebied van leefstijl.

Intimiteit en seksualiteit na borstkanker

Borstkanker zorgt voor veranderingen in je relatie, ook op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Dat kan ingrijpend zijn. Er kunnen uitdagingen ontstaan net na de diagnose, tijdens en na de behandeling, maar ook pas later in uw leven. Ook overgangsklachten als gevolg van hormoontherapie kunnen effect hebben op de intimiteit en seksualiteit. In dit café krijgt u informatie en tips om hier mee om te gaan.

Door Caroline van Geenen, seksuoloog en gezondheidspsycholoog in het JBZ

Werk en kanker

De diagnose kanker heeft gevolgen voor alle facetten van het leven. Als u nog werkt, heeft het daar ook vaak gevolgen voor. Wat komt u tegen in de weg naar weer gaan werken als dit door het ziek zijn en de behandeling tijdelijk niet lukte? Wat zeggen de wet en regelgeving hierover? Wat zijn veelgehoorde knelpunten en wat helpt daarbij?

Door Marieke Middelkoop- Jacobs, bedrijfsarts oncologie in het RadboudUMC

Samen sterk? De impact van kanker op je naasten

Als de diagnose borstkanker gesteld is, volgt er veel onzekerheid: over de behandeling, de gevolgen voor de eventuele partner en gezin, over het betrekken van je omgeving, het werk, over de toekomst… In dit café staan we stil bij wat er uit wetenschappelijk onderzoek bekend is over het het vergroten van de veerkracht bij jezelf en je omgeving. Welke factoren zijn van invloed op dit aanpassingsproces en wat kan bijdragen aan een goede uitkomst voor uzelf en degenen die om u heen staan?

Door Dineke Verkaik, psychotherapeut, mede-onderzoeker ‘Gezin en kanker’ en auteur van 2 handboeken: voor ouders die kanker hebben en voor kinderen met een ouder met kanker.

Wat zijn uw ervaringen? Ter voorbereiding op de bijeenkomst horen wij het graag. 

Deel uw ervaringen met ons en geef hier antwoord op 4 vragen

We bespreken de uitkomst tijdens thema bijeenkomst.

 

 

Laatste revisie: 27 juni 2023 - 14:41