Aandoening

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker.

Een plaveiselcelcarcinoom ziet er anders uit dan een basaalcelcarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom ziet er meestal uit als een huidkleurig of rood bultje. Vaak voelt het oppervlak ruw aan. Het bultje glanst niet en er zijn ook geen kleine bloedvaatjes te zien, zoals bij een basaalcelcarcinoom.

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Bekijk de pagina 'Kanker'

Lees meer

Het is belangrijk dat een plaveiselcelcarcinoom op tijd wordt behandeld, omdat het kan uitzaaien via de lymfeklieren of het bloed naar andere organen. Een plaveiselcelcarcinoom is kwaadaardiger dan een basaalcelcarcinoom. Maar als het op tijd wordt ontdekt, is het goed te behandelen.

Nazorg

Na uw behandeling blijft u soms onder controle van de dermatoloog. Hoe vaak u terug moet komen voor controle is afhankelijk van de vorm van huidkanker die u heeft gehad. Tijdens de controle bekijkt de dermatoloog uw huid of er eventuele verdachte plekjes te zien zijn. Als u behandeld bent voor een plaveiselcelcarcinoom of melanoom, controleert de dermatoloog ook de regionale lymfeklieren.

Code DER-750
Laatste revisie: 12 januari 2021 - 11:48