Aandoening

Hamerteen en klauwteen

Bij een hamer- of klauwteen staat uw teen krom.

Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje van uw teen gebogen. Bij een klauwteen is ook het gewrichtje tussen het tweede en derde kootje gebogen. Daarbij is ook nog een overstrekking van het gewrichtje tussen de kleine teen en het middenvoetsbeentje.

Lees meer

Een hamer- of klauwteen kan ontstaan als  het evenwicht tussen de verschillende buig- en strekspieren in de tenen is verstoord. Dit evenwicht wordt meestal verstoord doordat de functie van de kleine voetspiertjes uitvalt. Bijvoorbeeld door ouderdom, diabetes, reuma of na een ongeval. Een hamer- of klauwteen komt ook vaak voor in combinatie met een scheve grote teen.

Een hamer- of klauwteen veroorzaakt meestal een eeltplek op uw tenen en/of voet. Deze eeltplek kan veel pijn veroorzaken als u gewone schoenen draagt.  Daarnaast kunt u last krijgen van een pijnlijke ontsteking in het gewrichtje tussen de kleine teen en het middenvoetsbeentje. De kleine teen kan geleidelijk uit de kom raken. U krijgt dan pijn aan de top van de teen, de bovenkant van de teen en zelfs aan de onderkant van de voorvoet.

Code ORP-065
Laatste revisie: 17 mei 2022 - 14:57