Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Revalideren bij kanker

De ziekte kanker heeft grote gevolgen. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie gaat achteruit. Misschien bent u moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn, of kunnen zich minder goed concentreren.

 

Revalidatie helpt om uw klachten te verminderen.

 

Wat voor soorten revalidatie zijn er?

U kunt zelfstandig revalideren of in een groep samen met lotgenoten. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis bieden we:

 

Revalidatie tijdens de behandeling

OncoMove

OncoMove betekent bewegen tijdens de behandeling. Revalidatie zorgt ervoor dat u zo weinig mogelijk last heeft van de behandeling voor kanker. Door regelmatig te bewegen blijft u beter in conditie en heeft u minder last van vermoeidheid. Meer informatie hierover vindt u in de folder 'OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker'. Download ook het dagboek met instructie waarin u kunt opschrijven welke lichamelijke activiteit u heeft gedaan, wanneer, en met welke duur en intensiteit. U kunt ook de verpleegkundige om advies en instructie vragen.

 

Revalidatie na afloop van de behandeling

Herstel & Balans

Het revalidatieprogramma Herstel & Balans is een combinatie van lichamelijke training en het volgen van themabijeenkomsten. In een groep van 8 tot 10 deelnemers werkt u aan herstel op drie verschillende vlakken: lichamelijk, geestelijk en sociaal. Drie maanden sport u onder begeleiding van twee fysiotherapeuten. Dit gebeurt twee keer in de week anderhalf uur. Een trainingsprogramma is vaak een combinatie van kracht en conditietraining, aangevuld met sport en spel. Daarnaast zijn er themabijeenkomsten met professionals over verschillende onderwerpen die met kanker te maken hebben. Bijvoorbeeld: vermoeidheid, verwerking, en re-integratie werk.

 

 

Lichamelijke groepstraining

U traint twaalf weken lang tweemaal per week onder leiding van deskundige fysiotherapeuten. Het doel hierbij is conditieverbetering en krachttoename. Een ander doel is het (her)vinden van plezier in bewegen en vertrouwen krijgen in het eigen lichaam. Hierbij wordt er specifiek rekening gehouden met uw individuele mogelijkheden en onmogelijkheden.       

 

  

     

 

Heeft revalidatie zin voor mij?

Heeft u klachten of wilt u klachten voorkomen, dan is revalidatie zinvol. Zowel tijdens de behandeling als daarna. Ook als u niet meer kunt genezen, heeft revalidatie zin. U voelt zich fitter en zit lekkerder in uw vel.

 

Wie helpt mij de revalidatie te vinden die bij mij past?

Informeer bij uw arts of de verpleegkundige naar oncologische nazorg. Ze geven u advies, zorgen voor een aanmeldingsformulier en plannen een intakegesprek. 

 

Intakegesprek

Tijdens het gesprek gaat de verpleegkundige of maatschappelijk werker met u na wat uw klachten, wensen en mogelijkheden zijn. Zij bespreekt dit met u aan de hand van een paar vragenlijsten. Zo wordt er een revalidatieprogramma gemaakt wat bij u past.

 

Betaalt mijn zorgverzekeraar de kosten voor revalidatie?

Vaak vergoedt de zorgverzekeraar de kosten helemaal of gedeeltelijk. Neem voor de zekerheid eerst contact op met uw zorgverzekeraar.


Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Lees voorLees voor | Print