Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Kunstwerk 'Prometheus' van Jan Dijker

Aan het ziekenhuis is in bruikleen aangeboden het kunstwerk 'Prometheus' van Jan Dijker. Het kunstwerk is een glasapplicatie uit 1983 en komt uit het voormalige PNEM gebouw aan de Koningsweg in 's-Hertogenbosch. De afmeting van het kunstwerk is 300 x 500 cm.

Een prachtige herbestemming voor dit kunstwerk vormde de wand van het zwembad van het revalidatiecentrum Tolbrug.

Het kunstwerk bestaat uit vier panelen die elk 200 kilo wegen. Om het aan de wand te bevestigen dient een frame te worden gemaakt. EGM architecten heeft een ontwerp gemaakt, dat erin voorziet dat het beeld van achteren aangelicht kan worden. Om het te beschermen tegen de chloordampen van het zwembad is aan de voorkant plexiglas bevestigd.

 

Het kunstwerk is voor tenminste dertig jaar gratis in bruikleen gegeven. Essent, de rechtsopvolger van de PNEM, heeft de installatiekosten voor zijn rekening genomen.  

 

 

'Prometheus' van Jan Dijker (1983)

Dit kunstwerk is een glasapplicatie en heeft de afmeting van 300 x 500 cm.

Prometheus is een figuur uit de Griekse mythologie. Prometheus stal het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen, die leerde metaal te bewerken en een technische beschaving te ontwikkelen. Prometheus wordt voorgesteld als een leraar en uitvinder, die de mensen wederzijds respect bijbrengt en hen leert vooruit te zien. Prometheus oftewel de ‘voortuitdenkende’.

 

Kunstenaar Jan Dijker (1913-1993)

Jan Dijker (1913-1993) geboren in Den Helder, heeft tientallen jaren gewoond en gewerkt in Moergestel. Hij geniet vooral bekendheid als de maker van een imposant aantal monumentale werken. Glas-in-lood ramen, glas-in-beton ramen, gobelins, mozaïeken, sgraffito's en reliëfs. Daarnaast was hij schilder en heeft hij 30 jaar lang les gegeven aan de Tilburgse Akademie. Jan Dijker was zeer actief in bestuursfuncties, commissies en jury’s.

 

Een filmpje van Jan Dijker in zijn atelier (19 april 1992). De kunstenaar geeft tekst en uitleg over de glasapplicatie ‘Prometheus’

 

 

 


Zie ook

Zoeken

Print